пʼятниця, 23 квітня 2010 19:16

Українцям загрожує поліомієліт з Таджикистану - МОЗ

Українцям загрожує поліомієліт з Таджикистану - МОЗ

У зв"язку зі спалахом поліомієліту у Таджикистані Міністерство охорони здоров"я України та Державна санітарно-епідеміологічна служба звертаються до громадян України, які повертаються з Таджикистану та інших пандемічних країн, а також тим, хто перебував у контакті з мешканцями цих країн, при погіршенні стану здоров"я негайно звернутися до лікаря.

Про це повідомила прес-служба Мінохоронздоров"я.

Згідно повідомлення, МОЗ та СЕС посилили епідеміологічний моніторинг за поліомієлітом. Керівникам системи МОЗ України в регіонах доручено посилити контроль за пасажирами повітряних суден, що прибувають з ендемічних країн (Індія, Пакистан, Афганістан і Нігерія) та країн, де реєструються випадки захворювань на поліомієліт (Сенегал, Мавританія, Ангола, Малі, Чад, Сьєрра-Леоне, Гвінея, Ліберія, Буркіна-Фасо, Камерун, Таджикистан), з метою можливого виявлення хворих.

Також організована робота по інформування туристичних фірм, екіпажів літаків та робітників аеропортів про епідемічну ситуацію з поліомієліту в Таджикистані, заходах особистої профілактики, необхідності активного виявлення хворих, які мають відповідні симптоми. Підсилюється спостереження за осередками щодо виявлення та вірусологічного обстеження осіб з будь-якими клінічними проявами, що співпадають з симптомами поліомієліту тощо, йдеться у повідомленні.


Епідемічний паралітичний поліомієліт - гостре інфекційне захворювання, дитячий спинномозковий параліч, зумовлений ураженням сірої речовини спинного мозку, що характеризується переважно патологією нервової системи, етіологічним фактором якого є "дикий" вірус поліомієліту.

Джерело інфекції - як правило хвора або людина, яка перехворіла без симптомів. Зараження найчастіше відбувається при попаданні в рот активного вірусу через забруднені руки та їжу. Механічними переносниками вірусу можуть бути мухи.

Запобігання захворюванню у побуті базується на класичних заходах особистої гігієни - часте миття рук, зміна білизни, застосування дезінфікуючих засобів для прибирання поверхонь, вживання доброякісної їжі та води з дотриманням правил гігієни та ін.

Звертається увага на будь-які ускладнення у здоров"ї дітей.

Ендемічними з поліомієліту у світі залишається 4 країни (Індія, Пакистан, Афганістан, Нігерія). Проте активні спалахи поліомієліту спостерігаються у Сенегалі, Мавританії, Анголі, Малі, Чаді, Сьєрра-Леоне, Гвінеї, Ліберії, Буркіна-Фасо та Камеруні.

Зараз ви читаєте новину «Українцям загрожує поліомієліт з Таджикистану - МОЗ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі