середа, 19 серпня 2009 12:41

У зв"язку зі смертю немовляти у Донецьку порушили кримінальну справу

У зв"язку зі смертю немовляти у Донецьку порушили кримінальну справу

Донецька обласна прокуратура порушила кримінальну справу у зв"язку зі смертю чотиримісячної дитини в Донецьку, яка наступила, ймовірно, після щеплення вакциною "Пентаксим".

Як повідомили в середу в прес-службі Донецької обласної прокуратури, облпрокуратура порушила справу за ч.2 ст.140 КК - за фактом неналежного виконання професійних обов"язків медичним або фармацевтичним працівником, що призвів до смерті неповнолітнього.

Проведення досудового слідства у даній справі доручене Артемівському райвідділу міліції.

У прес-службі підкреслили, що проводиться конфіскація документів у медустановах, зокрема в лікарні і пункті швидкої допомоги, а також призначені необхідні експертизи. Крім того, проведена конфіскація самої вакцини. У цьому контексті в прес-службі відзначили, що прокуратура області "внесла розпорядження про заборону використання вакцини цієї серії до з"ясування всіх обставин".

Хід розслідування цієї справи знаходиться на контролі прокуратури області.

Як повідомлялося, 17 серпня в Донецьку після щеплення вакциною "Пентаксим" померла чотиримісячна дитина. У Міністерстві охорони здоров"я України без результатів розслідування причин смерті призвали не пов"язувати трагедію з вакцинацією.

У прес-службі Мінохоронздоров"я заявили: "У засобах масової інформації розповсюджується повідомлення про смерть дитини в Донецькій області, якій 14 серпня 2009 року було зроблено щеплення вакциною "Пентаксим". Не дочекавшись результатів розслідування причин смерті, яка наступила 17 серпня 2009 року, некоректне тиражування інформації про зв"язок цієї трагедії з щепленням".

Мінохоронздоров"я призвало ЗМІ утриматися від гучних заяв до з"ясування причин трагедії і "не розпалювати антивакцинальні настрої".

У прес-службі міністерства також проінформували, що дітям в перший рік життя передбачено введення щеплень проти дифтерії, коклюшу, правця, поліомієліту і інфекцій, викликаних Haemophilus типу b. Для цього необхідне проведення одночасно 3 ін"єкцій. При цьому збільшується ризик технічних помилок, ризик розвитку післявакцинальних реакцій, підвищується вірогідність больового шоку у дитини, зростає емоційне навантаження у батьків.

У даний час в Україні є тільки одна зареєстрована вакцина ("Пентаксим", виробництва Санофі Пастер, Франція), яка містить компоненти від вказаних інфекцій. Ця вакцина зареєстрована в 23 країнах світу і 17 країнах Європи.

В Україні вакциною "Пентаксим" щеплено близько 400 тис. дітей. За період використання цієї вакцини не зареєстрований жоден випадок післявакцинального ускладнення.

За матеріалом Интерфакс-Украина
Зараз ви читаєте новину «У зв"язку зі смертю немовляти у Донецьку порушили кримінальну справу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі