четвер, 14 квітня 2022 18:05

Спецтема: Війна Росії проти України

"Українці радше подвоять ставки, ніж капітулюють. Можуть спробувати перенести війну на територію Росії" - що пишуть про нас у світових ЗМІ
5

Думки колишнього посла США в Росії Майкла Макфола, що Путін і російське керівництво блефує про напад на країни НАТО, тому слід більше допомагати Україні, щоб перемогла в битві за Донбас. І нова допомога від Америки міститиме не лише додаткову зброю, а й розвіддані про військові цілі в Криму й на Донбасі. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Захід має допомогти Україні виграти наступну фазу війни", The Washington Post, США

Думка посла США в Росії 2012-2014 років Майкла Макфола

Президент Володимир Зеленський, українські воїни та мужній народ країни продовжують боротися. Попри все вони розгромили армію Володимира Путіна в битві за Київ. Але однією натхненною перемогою війну не виграти. Зараз вони готуються до того, що обіцяє стати ще більшою битвою за Донбас. Яка, на думку українських офіційних осіб, може вирішити результат війни. Їм надалі потрібна допомога Заходу, який не має поступатися російським погрозам.

Наступна фаза війни різко відрізнятиметься від попередньої. Пласкі й пустельні степи на сході заважають українцям використовувати тактику "бий-тікай", яка так добре служила їм досі. Тепер вони мають гостру потребу в танках, насамперед радянських Т-72. Їх можуть надати кілька колишніх країн-членів Варшавського договору, та в іншій бронетехніці. Їм потрібна далекобійна артилерія зі 152-мм і 155-мм снарядами, реактивні системи залпового вогню, системи ППО типу С-300, протикорабельні ракети для захисту прибережних міст і винищувачі Міг-29. Україна після семи тижнів боїв потребує поповнення різноманітного екіпірування - від касок до патронів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: До 40% російських контрактників відмовляються повертатися в Україну

Президент Джо Байден, союзники з НАТО та кілька інших партнерів уже надали багато озброєнь. Байден сприяв передаванню словацьких систем ППО С-300 Україні, погодившись перемістити сучасніші зенітно-ракетні комплекси Patriot для захисту Братислави. Інші союзники оголосили про зобов'язання надіслати бронетехніку, протикорабельні ракетні комплекси і навіть танки. Це великі здобутки.

Що більше зброї Україна отримає і що раніше вона прибуде, то більше людських життів буде врятовано - Кулеба

Українцям потрібне не лише важке озброєння радянських часів. Їм також потрібна сучасніша та ефективніша зброя Заходу, навіть якщо солдатам доведеться вчитися нею користуватися поза полем бою. Як заявив глава МЗС Дмитро Кулеба, "що більше зброї ми отримаємо і що раніше вона прибуде в Україну, то більше людських життів буде врятовано".

Він має рацію. Але Західні лідери надалі стурбовані російськими погрозами ескалації. За оцінками Західної розвідки, постачання винищувачів, наприклад, буде неприйнятним для Путіна. Мало хто у Вашингтоні, Берліні, Брюсселі чи Лондоні хоче ескалації війни.

Загроза ескалації – блеф Путіна. Він навмисне дозволяє розвідці США виявити дані про майбутню ескалацію, щоб злякати нас

Проте загроза ескалації - блеф Путіна. Він навмисне дозволяє розвідці США виявити дані про майбутню ескалацію, щоб відлякати нас від допомоги українцям у досягненні перемоги.

Перший блеф Путіна був найстрашнішим. Кілька тижнів тому він погрожував наслідками, "яких ніколи не бачили за всю історію" щодо країн, які допомагають Україні, і обіцяв привести російські ядерні сили в стан підвищеної боєготовності.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія завдасть "нелюдського удару" по Донбасу наприкінці тижня – Андрющенко

Тепер знаємо, що ці слова були порожніми погрозами, які генсек НАТО Єнс Столтенберґ назвав "брязканням ядерною зброєю". За словами високопосадовців Байдена, із якими я розмовляв, Путін не змінював бойову готовність ядерних сил. Через тиждень колишній президент Дмитро Медведєв, а нині заступник голови ради безпеки РФ, пояснив, що Росія "залишає за собою право застосувати ядерну зброю, якщо зіткнеться з реальною загрозою, навіть якщо інша сторона не застосовувала ядерну зброю". Жодна країна не загрожує напасти на Росію, не кажучи вже про її ліквідацію.

Також є побоювання, що Москва може спробувати застосувати тактичну ядерну зброю на території України. Якщо вона зіткнеться з поразкою, Путін може тероризувати Зеленського та українців, щоб змусити їх капітулювати.

Автор: East News
  Війна на  лінії фронту на Донбасі
Війна на лінії фронту на Донбасі

Але цей сценарій малоймовірний. Цей крок відштовхне від Москви багато країн, які зараз стоять осторонь, зокрема Китай. Росія стане ще ізольованішою на міжнародному рівні.

Більшість аналітиків вважають, що друге у світовій історії застосування ядерної зброї змусить Київ здатися. Я не певен. Справа українців справедлива, їхня воля до боротьби надзвичайна. Після ядерної атаки українці радше подвоять ставки, ніж капітулюють, і навіть можуть спробувати перенести війну на територію Росії.

Автор: East News
  Війна на  лінії фронту на Донбасі
Війна на лінії фронту на Донбасі

Заступник глави МЗС РФ Сергій Рябков заявив, що постачання Західного озброєння до Києва "не просто небезпечний крок", а й перетворює "ці конвої на законні воєнні цілі".

Але й тут мало сенсу. Російська армія бореться проти меншої за чисельністю та менш озброєної української. У таких обставинах малоймовірно, що Путін нападе на найбільший у світі військовий Альянс, що спирається на найпотужнішу армію у світі, США. Путін злий і неврівноважений, але не схильний до самогубства.

Вільний світ має забезпечити українців зброєю у тій кількості та якості, щоб вони перемогли на Донбасі

Байден і його команда національної безпеки могли мати засекречені розвіддані, які припускають, що ризики ескалації більші, ніж я можу оцінити з відкритих джерел. Якщо ні, то вільний світ має забезпечити українців зброєю у тій кількості та якості, щоб вони перемогли на Донбасі. Перемога України чи патова ситуація у цій битві приведе нас і наших союзників у НАТО до більшої безпеки. Поразка призведе до зворотного.

"Адміністрація Байдена дасть Україні більше розвідданих і важчу зброю для боротьби з Росією", The Wall Street Journal, США

Адміністрація Байдена рухається до значного розширення розвідданих, які надає українським силам. Щоб вони могли націлюватися на військові частини Москви на окупованому Донбасі та в Криму, що є частиною зміни стратегії підтримки США, яка також містить новий пакет допомоги в галузі безпеки з важчим озброєнням.

Нове керівництво для розвідки з'явилося після того, як Білий дім заявив, що направить Києву додаткові озброєння на $800 млн, зокрема артилерію, бронетранспортери та гелікоптери, щоб допомогти українським силам стримати великий наступ Росії на Донбасі, який очікують найближчими днями.

Автор: East News
  Війна на  лінії фронту на Донбасі
Війна на лінії фронту на Донбасі

Зміни підходів адміністрації Байдена до війни узвалили після того, як Київ кілька тижнів просив США та союзників у НАТО дати танки, літаки та інше важке озброєння, щоб дати відсіч Росії.

Пуиін перекидає війська на Південь і Схід України, де вона досягла перших успіхів у вторгненні. Україна використала затишшя в бойових діях, щоб посилити заклики до Заходу про більшу кількість зброї та санкції проти Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Зеленського розкрили нові плани російських окупантів в Україні

Адміністрація Байдена вже надала тисячі одиниць протитанкової зброї Javelin, зенітних систем Stinger та іншої бойової зброї. США, однак, утрималася від відправлення бойових літаків, що, як побоюється Білий дім, може призвести до того, що Росія розглядатиме Вашингтон як сторону воєнного конфлікту. Америка також не погодилася із закликами України встановити безполітну зону над країною.

США утримуватимуться від надання розвідданих, які дозволили б українцям завдати удару по цілях у Росії

США, однак, утримуватимуться від надання розвідданих, які дозволили б українцям завдати удару по цілях на території Росії. Обмеження Вашингтону мають знизити ризик розширення конфлікту.

Міністр оборони Ллойд Остін згадав про майбутні зміни в обміні розвідданими у своєму виступі в четвер.

Автор: Getty Images
  Міністр оборони США Ллойд Остін
Міністр оборони США Ллойд Остін

Новий пакет озброєнь, оголошений президентом Байденом, є першим випадком, коли США відправили в Україну артилерійські знаряддя американського виробництва. США потрібно буде навчити українців поводитися з 18 гаубицями 155-мм, які вирушають разом із 40 тис. артилерійських снарядів. За словами Пентагона, це підготування, імовірно, проводитиметься силами США у Східній Європі.

Інші системи містять 200 бронетранспортерів М-113, 100 броньованих "Гамві", дві РЛС для визначення джерела артилерійського вогню противника, дві РЛС повітряного спостереження, протипіхотні міни Claymore та обладнання для захисту від хімічної та біологічної зброї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти хотіли зайняти лівобережну частину Києва – секретний документ

США також відправляють безпілотні військово-морські кораблі, які використовуватимуться переважно для розвідувальних місій. Хоча українці можуть оснастити їх для завдання ударів по морських цілях. Також у новий пакет додали 11 гелікоптерів Мі-17 російського виробництва. Торік українцям передали вже п'ять Мі-17.

Байден заявив, що озброєння "пристосовані до ширшого наступу, який Росія почне на Сході України".

Заява була зроблена після телефонної розмови Байдена із Зеленським у середу, щоб повідомити йому про підтримку Америкою України, що триває.

Автор: Getty Images
   Будинок горить у Сєверодонецьку, Донбас, минулого тижня
Будинок горить у Сєверодонецьку, Донбас, минулого тижня

Українці запросили широкий спектр озброєнь. Український список, поширений раніше, містив військові радянські та американські літаки, американські системи ППО Patriot, радянські засоби ППО, танки Т-72 і Т-64 російського виробництва, 155-мм артилерійські установки та реактивні системи залпового вогню.

Представник Держдепартаменту Нед Прайс заявив у середу, що на зустрічі минулого тижня в Брюсселі Дмитро Кулеба попросив про три речі: "Зброя, зброя і ще раз зброя".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українських прикордонників намагалися підкупити рекордну кількість разів

"У держсекретаря Ентоні Блінкена було три відповіді: "Так,і ще раз так". Характер конфлікту змінюється. Зрозуміло, точні форми підтримки адаптуватимуться до реальності, що змінюється, щоб надати українським партнерам те, що їм потрібно для зміцнення позицій на Сході й на Півдні, щоб продовжувати відбивати натиск Росії", - сказав Прайс.

Проте офіційні особи США визнають, що українці не одержують всього, про що просили останніми місяцями. Але адміністрація надала те, що, на її думку, потрібне.

"Безплатна порада Путіну: "Помирися, дурню", The New York Times, США

Думки оглядача Томаса Фрідмана

Путін розпочинає реалізацію плану Б - відірвати хоча б шматочок Східної України, щоб виправдати незаконну війну. Подумав, хто міг би дати йому пораду? Зупинився на викладачі Джону Аркіллі, який нещодавно пішов у відставку з посади професора оборонного аналізу у Військово-морській школі післядипломної освіти США. Коли зателефонував і запитав, що він сказав би Путіну. "Помирися, дурню!", - відповів той.

Аркілла не взяв фрази з повітря. Після висаджування в Нормандії 6 червня 1944 року швидко стало очевидним, що німці не можуть стримати плацдарм союзників. Після того як німецька контратака під Каном зазнала поразки, головнокомандувач німців на цьому фронті фельдмаршал Герд фон Рундштедт зателефонував до Берліна, щоб повідомити про поразку начальника штабу Вільгельма Кейтеля, який запитав його: "Що робити?". Рундштедт відповів: "Помиріться, дурні! Що ще можна зробити?".

Наступного дня фон Рундштедт був звільнений. Це не відрізняється від того, що зробив Путін, призначивши нового високого генерала для керівництва другою фазою війни в Україні. Той раніше жорстоко придушив опозицію в Сирії. Підхід не спрацював для німців, не спрацює й для росіян.

Багато в чому ця війна - наша громадянська війна в Іспанії. У тій багато видів зброї, як-от бомбардувальники й танки, випробували німці та союзники. Усі сторони чогось навчилися перед Другою світовою. Те саме в Україні, коли йдеться про війну нового покоління.

Недавно Аркілла опублікував книжку про війну нового покоління "Біцкриг: новий виклик кібервійни".

"У книжці я виклав три нові правила війни. Усі застосовують українці. По-перше, багато малих перемагають великих і тяжких. Українці діють підрозділами на рівні відділень, озброєних "розумною" зброєю, і здатні руйнувати набагато більші з'єднання ворога, атакувати гелікоптери тощо. Попри те, що росіяни перевершують їх у чисельності, в українців більше малих бойових одиниць - зазвичай від восьми до 10 солдатів" - каже він.

Аркілла каже, що ці невеликі українські підрозділи, озброєні високоточною інтелектуальною зброєю, як-от дрони-вбивці, зенітні ракети й легкі протитанкові засоби, "можуть знищити набагато більші й добре озброєні танкові підрозділи росіян".

За його словами, друге правило сучасної війни, яке діє в Україні, - "у тому, що виявлення завжди важливіше за обхід із флангу. Якщо ви можете знайти ворога першими, то можете його знищити. Особливо, якщо противник складається з кількох великих частин, як-от колона танків і бронетранспортерів завдовжки 60 км, і ви збираєтеся їх вибити невеликими загонами, не обходячи із флангів".

Запитав Аркіллу, чому українці так добре знаходять ворогів. Я думав, допомагає розвідка НАТО.

"Українці добре використовують невеликі безпілотники, особливо турецькі. Але також людські датчики, спостерігачі. Бабці й діти з телефонами можуть бути супутниками. Вони телефонують і повідомляють, де розташовані російські частини й куди рухаються. Так, українські сили мають велику перевагу в пошуку росіян, і це дає їхнім невеликим підрозділам із розумною зброєю оперативну інформацію", - каже він.

За словами Аркілли, третє правило війни, яке діє в Україні, - "роїння краще, ніж наростання". Він пояснив: "Війна більше не просто гра чисел. Вам не потрібні великі числа, щоб завалити противника великою кількістю розумної зброї. Ви бачили ролики з російськими танками й колонами, де раптово один танк знищують спереду, інший ззаду, і росіяни не можуть маневрувати, а потім їх просто вбивають".

Оскільки це друга фаза війни, а росіяни не дурні, напевно, пристосуються до неї.

Росіяни продовжать використовувати масовані бомбардування, і вони будуть ще менш стримані щодо цього на Сході України. Але руїни не допомагають завойовувати. Згадайте Сталінград. Нацисти розбомбили місто до каміння, але потім довелося пройти через завали невеликими загонами, щоб узяти його, і не змогли цього зробити.

"Росіяни показали здатність вчитися і адаптуватися. У першу зимову війну проти фінів 1939-1940 років їх розбили. Потім вони відступили, реорганізувалися, повернулися розумнішими, і, зрештою, розбили противника. Наскільки розумію, зараз беруть більше підрозділів морської піхоти, які звикли діяти невеликими групами", - каже Аркілла. Тож чекайте, що на наступній фазі бої будуть важчими для піхоти і менш тяжкими для танків.

Проте українцям надалі треба мати перевагу в питанні виявлення, і вони вже звикли діяти в маленьких підрозділах. Росіяни набагато централізованіші.

Щодо хваленої переваги Росії в повітрі, "ми вже бачили, наскільки вразливі їхні літаки та гелікоптери для ракет Stinger. Це не зміниться на наступному етапі війни".

"Я намагаюся відповісти на запитання, чому в українців так добре все вдалося? Це тому, що вони застосували нові правила сучасної війни", - говорить він.

І оскільки, безперечно, продовжуватимуть, то це віщує новий тривалий, жахливий, взаємно руйнівний виток війни. У якому жодна зі сторін, імовірно, не зможе завдати нищівного удару.

"Що довше тривають бойові дії, що жорсткіший український опір, то більше зростає ризик ескалації. Путін змусив російське суспільство підкоритися. І російські військові настільки збентежені через погану роботу, що навряд чи повстануть проти нього. Отже, він, імовірно, думає, що не має часу на деескалацію", - каже Аркілла.

Отак маленькі короткі війни стають великими й тривалими.

У минулому огляді преси Gazeta.ua давала думку, що якщо Росію не зупинити в Україні, то наступна війна буде в країні Балтії. Про те, як росіяни самі виростили у себе путінську диктатуру. І про те, що треба більше підтримати Україну, бо добре оснащена Заходом українська армія може розбити російську.



Зараз ви читаєте новину «"Українці радше подвоять ставки, ніж капітулюють. Можуть спробувати перенести війну на територію Росії" - що пишуть про нас у світових ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі