пʼятниця, 25 серпня 2023 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

"Україна - в центрі дебатів президентської кампанії Республіканської партії" - The Washington Post

"Україна - в центрі дебатів президентської кампанії Республіканської партії" - The Washington Post
Дебати серед кандидатів у президенти США від Республіканської партії / WP

Редакційна колонка в The Washington Post

Суперечки про те, чи слід США продовжувати підтримувати Україну, були найважливішим зіткненням перших республіканських президентських дебатів, що відбивають суттєвий поділ серед самих виборців-республіканців.

Хороша новина – двоє з восьми кандидатів від Республіканської партії проти збільшення фінансування військової допомоги Україні. Погана – ці двоє, поряд із Трампом, лідирують у опитуваннях

Хороша новина - лише двоє з восьми кандидатів від Республіканської партії, які виступали в середу ввечері, підняли руки, коли їх запитали, чи вони проти збільшення фінансування військової допомоги Україні. Погана – ці двоє, поряд із колишнім президентом Дональдом Трампом, лідирують в опитуваннях.

Оскільки громадська думка постійно змінюється, це вирішальний момент для лідерів, які мають досвід і вагу, щоб пояснити виборцям, чому потрібні зобов'язання перед Україною. Деякі кандидати так і зробили. Ті, хто був на іншому боці, чи то через свої переконання, чи в надії залучити додаткові голоси, не змогли вловити момент, виявивши невпевненість, брак досвіду або й те, й інше. Наслідки можуть вийти далеко за межі дебатів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На концерті у Кобзона: скільки генералів втратила РФ за час війни

Губернатор Флориди Рон ДеСантіс представив хибний вибір між захистом демократії за кордоном та гарантуванням безпеки південного кордону США. Він сказав, що натомість змусить Європу заплатити за допомогу Україні.

Вівек Рамасвамі, вперше висунутий кандидат без досвіду зовнішньої політики, назвав "образливим", що деякі з інших претендентів на сцену здійснили "паломництво до Києва", щоб відвідати президента Володимира Зеленського, стверджуючи, що допомога Україні "заганяє Росію ще далі в руки Китаю".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Контрнаступ можна буде оцінити в кінці року" - старший лейтенант Армії оборони Ізраїлю

Дональд Трамп закликав до негайного припинення війни.

Інші на трибуні представили ці позиції як небезпечно наївні. Ніккі Хейлі, колишній посол США в ООН, пояснила, що зобов'язання США не були невиправдано завищеними, зазначивши, що США витратили менше 3,5% свого оборонного бюджету на підтримку України, і що 11 європейських країн внесли більше щодо частки їхнього ВВП. Більше того, за її словами, якщо США відвернуться від України, Китай стане більш схильним вторгнутися на Тайвань.

Українським військам краще воювати з використанням американських грошей і військової техніки, ніж чекати, поки Росія, яка осміліє, вторгнеться в країну-члена НАТО, що змусить США посилати свої війська

Колишній віце-президент Майк Пенс заявив, що українським військам краще воювати з використанням американських грошей і військової техніки, ніж чекати, поки Росія, яка осміліє, вторгнеться в країну-члена НАТО, що змусить США посилати свої війська.

Колишній губернатор Нью-Джерсі Кріс Крісті наголосив на моральному обов'язку США діяти, заявивши, що росіяни викрали понад 20 тис. українських дітей - більше, ніж потрібно, щоб заповнити баскетбольну арену, на якій вони проводили дебати.

"Вони виколювали людям очі, відрізали вуха, стріляли в потилицю. Вони ґвалтували дочок та дружин, які залишилися вдовами та сиротами", - сказав Крісті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Українська армія тисне на російські позиції. Буде прорив" ‒ британський підполковник

Хейлі, Пенс і Крісті заслуговують на похвалу за те, що з моральною ясністю пояснили, чому протидія Володимиру Путіну відповідає національним інтересам США, відкидаючи ізоляціонізм, який визначив вороже захоплення Республіканської партії Трампом. Від того, чи переважатимуть ці голоси розуму на республіканських праймеріз, буде залежати, чи відвернеться одна з двох найбільших партій Америки від десятиліть міжнародної участі США у справах по світу. Це можуть бути дуже великі ризики, якщо настане такий поворот.

Покоління американців захищали свободу. У наш час Україна – це лінія фронту. Вибори в Америці 2024 року стануть однією з найважливіших битв у війні України за її національне виживання. Під час передвиборної кампанії дуже важливо, щоб ті, хто перебуває на правильній стороні з цього питання, продовжували рішуче висловлюватись, а виборці-республіканці їх слухали.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Україна - в центрі дебатів президентської кампанії Республіканської партії" - The Washington Post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі