понеділок, 05 вересня 2022 18:11

Спецтема: Війна Росії проти України

"Україна перемелює росіян, звільняючи села на півдні й сході" – що пише про нас світова преса
6

Україна показує невеликі успіхи щодо наступу на півдні. Поки українські військові й чиновники не коментують бої біля Херсона, Росія намагається заповнити вакуум, говорячи про кривавий провал. Але це виявляється брехнею, коли відвідуєш Миколаїв – велике місто, яке найближче до лінії фронту. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Україна досягає перших "тактичних успіхів" у довгій битві за Херсон", Politico, США

Україна досягла "тактичних успіхів" у перший тиждень контрнаступу. Її збройні сили готуються до тривалої та завзятої битви напередодні зими. Українські війська просуваються до стратегічно важливого міста Херсона. Вони прагнуть відбити його й завдати психологічного удару по військових зусиллях Москви.

Київ попередив, що операція щодо повернення українських територій буде повільною, але західні чиновники в п'ятницю заявили, що є ознаки, що росіяни відступають у регіоні.

Наступ – спланована повільна операція з перемелювання росіян, яка потребуватиме часу й сил

"Розпочатий наступ уже дав деякі тактичні успіхи. Це зрозуміло. Операція обмежена за масштабом. Самі українці говорили, що наступ – це спланована повільна операція з перемелювання противника, яка потребуватиме часу й сил. Я не думаю, що нам слід чекати на гігантські прориви, які повністю змінять картину. Але зараз ознаки хороші", – сказав один чиновник.

Близько 20 тис. російських військових перекинули на західний берег Дніпра, але західні союзники України вважають, що деякі з російських батальйонів діють набагато нижче за свій потенціал.

Автор: Getty Images
  Співробітник прибирає завали в лікарні в Миколаєві, після російського ракетного удару
Співробітник прибирає завали в лікарні в Миколаєві, після російського ракетного удару

Західні чиновники попередили, що контрнаступ не витіснить російські війська з України найближчим часом. Однак успіх у поверненні Херсонської області й здобутті контролю над західним берегом Дніпра буде "справді значним".

Така перемога показала б західним союзникам України, що вони мають рацію, продовжуючи посилати зброю та припаси на мільярди доларів, щоб допомогти протистояти Росії, одночасно підриваючи бойовий дух Москви.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Війна з Росією триватиме десятиліттями. Маємо бути готовими" – Олександр Хара

Однією з майбутніх проблем для України стане зима, коли обом сторонам доведеться тимчасово зупинити бої через погану погоду. Західні уряди застерігають Київ від надмірного розпорошення сил у спробі захопити якомога більшу територію, оскільки українцям доведеться утримувати будь-які завоювання.

Чиновники заявили, що очікують, що Україна перегляне воєнні завдання, якщо відвоює Херсон. Місто Мелітополь, також розташоване на півдні, залишається надто далеко від українських позицій, а наземний удар по Криму під час цього наступу малоймовірний.

Дальні удари по російському командуванню і складам, дали "значний ефект", змусивши Москву передислокувати війська й скоригувати тактику

За словами одного із західних чиновників, дальні удари, завдані по російському командуванню та матеріально-технічним складам протягом літа, дали "значний ефект", змусивши Москву передислокувати війська й скоригувати тактику.

"Росія назвала контрнаступ України кривавим провалом", The Economist, Велика Британія

Здобути інформацію про контрнаступ України на півдні непросто. Ворожі джерела намагалися заповнити вакуум. В останні дні російські новинні сайти просували ідею, що наступ України на південь зазнав невдачі, що коштувало великої кількості людських життів. Вони стверджують, що Миколаїв, найближче до лінії фронту велике місто, стало свідком найгіршого – переповнені морги й лікарні щосили намагаються лікувати величезну кількість поранених.

Відвідування міста 3 вересня показало, що ці твердження не відповідають дійсності. Довгі черги біля центрів здавання крові справді свідчили про деяке занепокоєння місцевих жителів. Але в жодному морзі в місті немає паніки. Міські лікарні закриті для преси – російський ракетний удар біля однієї з них одразу дав зрозуміти, чому. Але лікар, який працює в головному відділенні невідкладної допомоги, сказав, що щодня приймає від 15 до 30 поранених солдатів.

Автор: The Economist
  Окуповані частини півдня України
Окуповані частини півдня України

"Більше, ніж зазвичай, але не наш найгірший кошмар", – сказав він.

29 серпня Україна оголосила про початок контрнаступу, щоб повернути Херсон. Її сили наступають у кількох точках вздовж лінії фронту завдовжки 241 км. Ставки високі. Успіх допоможе убезпечити чорноморське узбережжя України, а отже, її здатність імпортувати й експортувати морем. Невдала операція стане величезним ударом для керівництва країни, особливо якщо загине велика кількість українців. За повідомленнями, Україна захопила невелику ділянку території на північний схід від Херсона. Незрозуміло, якою ціною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неймовірні втрати росіян послаблюватимуть Росію, робитимуть її поступливішою" – Стівен Бланк

Андрій Жолоб, хірург, який працює в польовому госпіталі за 10 км від фронту, каже, що з початком контрнаступу в нього стало більше роботи. Але "трагедії немає". Більшість пацієнтів, що надходять, мають травми, пов'язані зі струсом мозку, завдяки артилерійській перевазі росіян.

"Зеленський вітає невеликі успіхи на півдні й сході України", The Wall Street Journal, США

Президент Володимир Зеленський та інші чиновники заявили, що українські сили просуваються на півдні й сході, що стало найпозитивнішою оцінкою Києвом військової картини за останні місяці.

"Українські прапори повертаються туди, де їм місце", – заявив Зеленський на зустрічі з начальниками сил безпеки в неділю.

Українські військові розширили плацдарм через річку Інгулець на півдні, де минулого тижня вони розпочали наступ. Зеленський сказав, що на півдні звільнили два села, але не назвав їх. Влада опублікувала фото українських військових, які піднімають прапор України над будівлею в селищі Високопілля біля Херсона.

Публічне схвалення наступу свідчить про впевненість українців, яка збільшується, що їхній план з витіснення росіян із західного берега Дніпра працює

Публічне схвалення наступу свідчить про впевненість українців, що зростає, що їхній план з витіснення росіян із західного берега Дніпра працює. Україна використала далекобійну артилерію для обстрілу мостів через річку, щоб перекрити постачання російських військ.

Українські війська провели літо, повільно відступаючи зі сходу перед російською артилерією та авіаударами, що випалювали міста. Але в останні тижні російські атаки там пішли на спад через виснаження, брак військ та українські удари по командних пунктах і складах.

Автор: East News
  Біля міста Сіверськ Донецької області тривають запеклі бої. Росія обстрілює місто цілодобово артилерією та «Градами»
Біля міста Сіверськ Донецької області тривають запеклі бої. Росія обстрілює місто цілодобово артилерією та «Градами»

У вечірньому зверненні в неділю Зеленський привітав успіхи, зокрема на сході, захоплення сіл і витіснення російських військ від міста Сіверськ на Донбасі. Ці успіхи свідчать, що Україна використовує слабкі місця, виявлені рішенням РФ відправити тисячі солдатів зі сходу для посилення півдня. Але українці попереджають, що визволення окупованих територій буде повільним процесом. Україна не має бронетехніки й живої сили, щоб почати нищівний наступ, тому прагне вимотати ізольовані російські сили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ситуація в Херсоні – головна інтрига військового протистояння між Росією та Україною" – Сергій Згурець

Зеленський також закликав країни Європи відреагувати на "енергетичну атаку" Росії після того, як вона на невизначений термін зупинила постачання газу на континент життєво важливим трубопроводом. Цей крок став останньою краплею в ескалації економічної війни, яка має вибухнути цієї зими. Підконтрольна Кремлю енергетична компанія "Газпром" заявила в п'ятницю, що зупинить постачання газу в Німеччину газопроводом "Північний потік", посиливши тиск на європейські уряди, які прагнуть уникнути браку енергії.

Росія намагається атакувати злиднями й політичним хаосом там, де ще не може атакувати ракетами

"Цієї зими Росія готується до енергетичної атаки на всіх європейців", – заявив Зеленський, закликавши європейські уряди відповісти новими санкціями та позбавити Москву доходів від нафти й газу. Росія "намагається атакувати злиднями й політичним хаосом там, де ще не може атакувати ракетами".

Москва скоротила постачання газу в Європу з червня, звинувативши західні санкції в тому, що вони завадили технічному обслуговуванню газопроводу "Північний потік". Європейські уряди заявляють, що Москва навмисне підвищує ціни на енергоносії, щоб послабити підтримку України серед виборців європейських країн. Європейські уряди й промисловість змогли закачати в сховища більше газу, ніж очікували деякі аналітики за літо, захистивши континент від загрози неминучого масштабного браку, але побоювання щодо зими залишаються високими.

Автор: East News
  Мирні люди у Сіверську
Мирні люди у Сіверську

Приблизно 70 тис. людей вийшли в суботу на вулиці Праги на знак протесту проти чеської влади, закликаючи керівну коаліцію зробити більше для стримування цін на енергоносії та висловлюючи опозицію до дій ЄС і НАТО. Акція, організована кількома крайніми правими й маргінальними групами, закликала країну до нейтральності у воєнному сенсі й укладання прямих контрактів з постачальниками газу, зокрема з Росією.

Зростання цін на газ спонукало європейську владу скоротити залежність від російського газу напередодні зимових місяців, що в довгостроковій перспективі може підірвати вплив Москви. Однак у короткостроковій це може змусити їх нормувати споживання енергії – крок, який зашкодить промисловим компаніям і призведе до рецесії і без того крихкої економіки континенту.

У минулому огляді преси Gazeta.ua писала, що російські військові катують та вбивають працівників Запорізької АЕС і звичайних громадян, а також ставлять під загрозу безпеку станції, через що є ризик ядерної катастрофи. Про те, як живуть у прифронтових селах Херсонської області. І як Росія ввозить у Чорне море через турецькі протоки Босфор і Дарданелли системи С-300 із Сирії під виглядом оливкової олії, і протест України через це.



Зараз ви читаєте новину «"Україна перемелює росіян, звільняючи села на півдні й сході" – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі