субота, 20 серпня 2022 10:39

Спецтема: Війна Росії проти України

Удар по Запорізькій АЕС викличе відповідь НАТО – у США та Британії зробили заяви

Удар по Запорізькій АЕС викличе відповідь НАТО – у США та Британії зробили заяви
Парламентарії США та Британії вважають, що ймовірний удар російських окупантів по Запорізькій АЕС може трактуватись як порушення статті 5 Статуту НАТО. Фото: dw.com

Ймовірний удар російських окупантів по Запорізькій АЕС може трактуватись як порушення статті 5 Статуту НАТО.

А це має викликати відповідь країн Альянсу, вважає британський депутат, голова спецкомітету з оборони в Палаті громад Тобіас Еллвуд. Так у Twitter він відреагував на публікацію The Times про те, що Росія готує провокації на захопленій Запорізькій АЕС.

"Будь-яке навмисне пошкодження, що спричинить потенційний витік радіації на українському ядерному реакторі, буде порушенням статті 5 НАТО", - пише британський депутат.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Повна зневага" - Пентагон різко відреагував на дії Росії на Запорізькій АЕС

Із ним погоджуються у Конгресі США.

"Це справді навіть не підлягає дискусії. Будь-який витік вбиватиме людей у країнах НАТО, це автоматична стаття 5", - зазначив член Палати представників від штату Іллінойс Адам Кінзінгер.

Стаття 5 Статуту НАТО передбачає, що усі країни Альянсу мають надати допомогу державі – учасниці НАТО, яка стане жертвою агресії.

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Ґутерреш закликав Росію не відмикати електромережі України від Запорізької атомної електростанції.

Російські окупанти готують масштабну провокацію на захопленій Запорізькій атомній електростанції. Сьогодні, 19 серпня, вони озвучили керівництву АЕС, що обмежують допуск персоналу на станцію.

Зараз ви читаєте новину «Удар по Запорізькій АЕС викличе відповідь НАТО – у США та Британії зробили заяви». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі