пʼятниця, 29 січня 2021 09:37

Учені пояснили загадкову загибель туристичної групи Дятлова

Учені пояснили загадкову загибель туристичної групи Дятлова
Снігова лавина вбила туристів у 1959 році. Фото: risk.ru

Швейцарські дослідники підтвердили версію сходження снігової лавини на Північному Уралі на намет туристичної групи Ігоря Дятлова, яка загинула за загадкових обставин 1959 року.

Відповідну статтю опублікували в науковому журналі Communications Earth&Environment.

За словами дослідників, лавина утворилась через потужні вітри та дії самих туристів, які вибрали невдале місце для ночівлі.

"Якби Дятлов і його група не очистили частину схилу пагорба від снігу при установці намету, ніякої трагедії б не сталося. Це було головною, але не єдиною причиною початку лавини", - йдеться в публікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Росії лавина накрила гірськолижний курорт: є потерпілі

Дослідники відтворили модель сходження снігової лавини. Вони прийшли до висновку, що туристи встановили намет впритул до схилу та вирубали велику снігову нішу, яка захищала б їх від вітру. Сніг намітало протягом 9-13 год. Ніша не витримала ваги снігової плити та лавиноподібно поповзла схилом.

Туристи почули потужний гул сніжної лавини, яка несеться на них та вийшли із наметів. Їх одразу ж знесло сходженням великої кількості снігу. Вони замерзли у снігу за температури -25°С.

Група студентів Уральського політехнічного інституту під керівництвом 23-річного Ігоря Дятлова загинула за до кінця не з'ясованих обставин в поході по Північному Уралу в ніч на 2 лютого в районі гори Холатчахль. Подія офіційно було названо нещасним випадком, що стався під впливом непереборної сили природи.

Зараз ви читаєте новину «Учені пояснили загадкову загибель туристичної групи Дятлова». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі