понеділок, 05 вересня 2022 14:40

У Великій Британії оголосили переможця виборів прем'єра
11

Консервативна партія Великої Британії визначилася зі своїм новим лідером, який очолить уряд.

Сьогодні, 5 вересня, переможцем виборів оголосили чинну міністерку закордонних справ 47-річну Ліз Трасс, повідомляє Gazeta.ua.

Голова парламентської групи від Консервативної партії в Палаті громад Великої Британії сер Ґрем Брейді оголосив, що Трасс отримала 81 326 голосів, а її конкурент Ріші Сунак – 60 399. Участь у голосуванні взяли 82,6% членів партії.

У вівторок, 6 вересня королева Єлизавета ІІ має офіційно призначити Ліз Трасс прем'єр-міністром. Потім розпочнеться формування британського нового уряду. Очікується, що вранці 6 вересня з прощальною промовою виступить Борис Джонсон.

Переможцем виборів прем’єра Великої Британії оголосили чинну міністерку закордонних справ Ліз Трасс
Фото: gettyimages.com
Ліз Трасс
Борис Джонсон, Керрі Джонсон та Ліз Трасс на 70-річному ювілеї правління Єлизавети II
Ліз Трасс на дебатах
Ліз Трасс виступила в резиденції лорд-мера Лондона

Голосування серед близько 200 тис. членів Консервативної партії почалося на початку серпня. Тобто через місяць після того, як чинний прем'єр Джонсон повідомив про відставку.

Ліз Трасс випереджала конкурентів за даними більшості опитувань. Головним її суперником на виборах був колишній міністр фінансів Ріші Сунак.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Підтримка України збільшиться, тиск на Росію посилиться" – що для нас означатиме призначення Трасс

Ліз Трасс навчалася в Оксфордському університеті. Працювала економісткою, потім стала заступницею директора аналітичного центру Reform. З вересня 2012-го до липня 2014 року була парламентською заступницею міністра, відповідала за освіту й догляд за дітьми в міністерстві освіти.

Член Палати громад від округу Південно-Західний Норфолк з 2010 року. З 15 вересня 2021-го – міністерка закордонних справ. З 10 вересня 2019 року – міністерка у справах жінок і рівних можливостей. З 15 липня 2014-го до 14 липня 2016 року очолювала міністерство довкілля, продовольства й сільських справ в уряді Девіда Кемерона.

З 14 липня 2016-го до 11 червня 2017 року була міністеркою юстиції. Потім працювала головним секретарем скарбниці. З 24 липня 2019-го до 15 вересня 2021 року – міністерка міжнародної торгівлі, голова Торгової ради.

15 вересня 2021 року очолила міністерство закордонних справ в уряді Бориса Джонсона.

Під час виборчої кампанії на посту міністра закордонних справ Ліз Трасс неодноразово висловлювала підтримку Україні. Вона пообіцяла, що на посаді прем'єра Великої Британії насамперед зателефонує президенту України Володимиру Зеленському.

"Зіткнувшись із жахливим варварством і воєнними злочинами, які, як ми сподівалися, залишилися позаду в історії, вільний світ об'єднався навколо України в її відважній боротьбі за свободу й самовизначення. Війна в Україні – це наша війна. Це війна кожного, оскільки перемога України – це стратегічний імператив для нас усіх", – зазначила Трасс під час одного з виступів.

Ще у квітні Ліз Трасс закликала країни Заходу подвоїти підтримку Києва. І надати Україні обіцяні важкі озброєння, зокрема танки й літаки.

"Якщо Путін досягне успіху, це обернеться неймовірними стражданнями для всієї Європи, усьому світу загрожуватимуть жахливі наслідки. Ми більше ніколи не почуватимемося в безпеці", – заявила Трасс.

7 липня Борис Джонсон заявив, що йде у відставку з посади очільника уряду й лідера Консервативної партії. Він ухвалив таке рішення через політичну кризу й хвилю відставок членів британського уряду.

Від початку повномасштабного вторгнення Росії Борис Джонсон активно підтримує Україну. Він не лише словесно виступає на захист суверенітету та її територіальної цілісності, а й регулярно ініціює постачання зброї для нашої армії. Цим здобув неабиякий авторитет і прихильність серед українців.

Також британський політик був першим лідером країн G7, який відвідав Київ з початку нової агресії Росії.

Прем'єр Великої Британії Борис Джонсон був одним з перших лідерів, хто зателефонував президенту України. Відтоді Джонсон став справжнім другом українському народу.

"Під час кожної нашої зустрічі й розмові в Бориса було одне запитання: що ще? Що тобі ще треба? Це стало нашим девізом, гарантуючи ефективний прогрес. Не так багато політиків готові це зробити", – розповів президент України Володимир Зеленський. Він сподівається, що "спадщина Бориса Джонсона в цій боротьбі з російським варварством буде збережена".

Зараз ви читаєте новину «У Великій Британії оголосили переможця виборів прем'єра». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі