понеділок, 28 листопада 2022 21:54

У США прокинувся найактивніший вулкан у світі: показали відео

У США прокинувся найактивніший вулкан у світі: показали відео
У США прокинувся найактивніший вулкан у світі. Фото: скріншот з відео

28 листопада на Гаваях у Сполучених Штатах Америки почалося виверження найактивнішого вулкана в світі під назвою Мауна-Лоа.

Його активність востаннє фіксували 1984 року. Про це повідомляє CNN.

Гарячий попел, який випускає вулкан, може пошкодити транспортні засоби, будівлі та рослини, забруднити джерела води, порушити роботу каналізаційних та електричних систем, а також роздратувати очі та легені мешканців острова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Тихому океані з'явився і швидко росте новий острів

Поки що потоки лави стримуються в районі вершини Мауна-Лоа. Тож не загрожують населеним пунктам, розташованим на схилі.

В управлінні туризму Гаваїв стверджують, що виверження не загрожує населеним пунктам чи авіарейсам на острів. Однак у Національній метеорологічній службі людям із респіраторними захворюваннями порадили залишатися вдома.

У неділю вранці, 9 жовтня, на італійському острові Стромболі прокинувся однойменний вулкан. Він випустив стовп диму та потік лави, який досяг моря.

Тераса кратера частково завалилася, що спричинило землетрус, що тривав 3 хв. і був зафіксований усією сейсмічною мережею. Через потік розжареної лави вода піднялася на 2 см.

Місцева влада рекомендувала населенню не виходити з дому та не стояти перед вікнами будинків. Інформації про загиблих чи постраждалих наразі не надходило.

Зараз ви читаєте новину «У США прокинувся найактивніший вулкан у світі: показали відео». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі