вівторок, 29 березня 2022 14:07

Спецтема: Війна Росії проти України

У Росії з'явилася нова стратегія у війні – що пише про нас світова преса
6

Росія зрозуміла, що не зможе взяти Київ і змінила цілі війни. Тепер хоче оточити українські сили на Донбасі. Перспектив мирного врегулювання поки що не видно, попри те, що президент Володимир Зеленський погодився піти на деякі поступки. Водночас на півдні України відбуваються викрадення і тортури людей. Москва терором хоче залякати мешканців, які проти російської окупації. Ось дещо з того, що писали про нас у світових ЗМІ.

"Україна заявляє про деякі бойові успіхи, поки Росія фокусується на іншому фронті", The New York Times, США

У понеділок українці повідомили, що у запеклих боях під Києвом і на північному сході України вдарили по російських військах. Водночас, росіяни хочуть оточити і відрізати українські сили на Донбасі, через що дипломатичне врегулювання війни здається малоймовірним як ніколи.

Мер Ірпеня заявив, що більшість російських військ відступила, хоча бої у деяких районах тривають, і росіяни продовжують обстрілювати місто.

Автор: NYT
  Українські солдати відпочивають у Києві після дня боїв на передовій на північ від столиці у понеділок
Українські солдати відпочивають у Києві після дня боїв на передовій на північ від столиці у понеділок

Дипломатія між воюючими країнами продовжилася. Російська і українська делегації прибули в Стамбул для чергового раунду переговорів, який проходить у вівторок. У той час як Зеленський відкритий для обговорення майбутнього нейтралітету України, якщо зможе отримати гарантії безпеки для своєї країни, і лише після референдуму з цього питання, він відмовився визнати окуповані території на Донбасі, які Росія визнала як "республіки", як того вимагав Володимир Путін.

Автор: Getty Images
  Підбиті російські танки у Тростянці Сумської області
Підбиті російські танки у Тростянці Сумської області

На полі бою, окрім успіхів під Києвом, українці також повідомили про важливі успіхи у Сумській області, на північний захід від Харкова, неподалік кордону з Росією. Голова Сумської обласної військової адміністрації Дмитро Живицький повідомив, що українці відбили міста Тростянець і Боромлю.

Російська армія намагається відрізати основні українські сили на схід від Дніпра, де частина армії бореться з російськими військами на Донбасі. Ціль Росії - не дати українським військам прийти на допомогу Києву, і на вихідних російські військові заявили, що їхні військові дії наразі зосереджені на сході країни. Попри це, російські війська також продовжують боротися за ключові міста на схід та північний захід від Києва.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ контратакують під Києвом. Окупанти наступають на Маріуполь: розвідка Британії

Російські сили захопили південний коридор між Кримом, який анексували в України 2014 року, і Донбасом, який переривається лише обложеним Маріуполем, який росіяни знищили артилерією, ракетами та авіаударами, і сповнені рішучості захопити.

Російські сили концентрують зусилля на спробі оточити українців на Донбасі, просуваючись від Харкова на півночі та Маріуполя на півдні

"Російські сили концентрують зусилля на спробі оточити українські сили на Донбасі, просуваючись зі сторони Харкова на півночі та Маріуполя на півдні", - заявили у міноборони Великої Британії.

Мер Маріуполя Вадим Бойченко заявив у понеділок, що там загинуло майже 5000 людей, зокрема близько 210 дітей. У мерії також заявили, що 90% будівель пошкоджено, а 40% зруйновано, і в місті ще залишається близько 170 тис. людей.

Автор: East News
  Знищена російська техніка на північ від Києва
Знищена російська техніка на північ від Києва

"Ситуація у місті складна. Люди за межею гуманітарної катастрофи. Нам потрібно повністю евакуювати Маріуполь", – каже він.

Зеленський послідовно вимагає від НАТО і країн Заходу додаткових дій - встановити безпольотну зону над Україною, постачати бойові літаки, прискорити потік передового озброєння, включаючи бойові безпілотники, ракети класу "земля-повітря" та протиракетні комплекси, танкове озброєння, не кажучи вже про багато тисяч патронів. Вашингтон та союзники виключили можливість безпольотної зони, від надання літаків не відмовилися, але наразі не поставили.

"Поки Росія намагається зосередитися на наступі, Україна готує зброю на позиціях", The Guardian, Велика Британія

Російські війська оголосили про зміну планів наприкінці минулого тижня, щоб зосередитись на "визволенні Донбасу". Це очевидне рішення відображає реальність, що початковий план вторгнення з кількома фронтами зазнав невдачі перед наполегливим опором України.

Україна відвоювала Ірпінь, і наступ на Київ може відкотитися назад

Наступ на Київ зупинився. Україна у понеділок відвоювала Ірпінь, і тепер наступ може відкотитися назад. Столиця вже тиждень чи більше не в центрі уваги. Росія переорієнтувалася на Донбас, визнавши, що її сили надто роззосереджені, бойовий дух падає, і вона зазнає важчих втрат, ніж очікувалося. За оцінками, Росія втратила щонайменше 20 батальйонних тактичних груп із середньою чисельністю 800 осіб у повному складі. Початкові сили вторгнення були 115-120 груп.

День за днем російські війська з чеченськими бойовиками на передньому краї просуваються до спустошеного Маріуполя, де близько 170 тис. жителів живуть у найтяжчих умовах війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Захоплення Донбасу стало пріоритетом Росії – Пентагон

"Маріуполь впаде. Це буде через кілька днів", - вважає Матьє Булег з аналітичного центру Chatham House. Його коментар відображає похмуру реальність оточеного міста. У його захисників поступово закінчуються їжа та боєприпаси.

Перемога Росії у Маріуполі вивільнить близько 6000 солдатів, щоб могли зайнятися тим, що може стати ціллю війни – оточити найкращі сили України на Донбасі

Для Києва це тривожна перспектива, і частково тому британський прем'єр Борис Джонсон заявив, що президент Зеленський благав на саміті НАТО минулого четверга подарувати танки, щоб "спробувати звільнити Маріуполь і допомогти тисячам українців у місті". Перемога Росії у Маріуполі вивільнить близько 6000 солдатів, щоб могли зайнятися тим, що може стати ціллю війни – оточити найкращі Збройні сили України на Донбасі.

Це частини операції об'єднаних сил, 10 бригад на початок війни, які з 2015 року протистоять росіянам на окупованому Донбасі. Зокрема, займають мережу траншей у стилі Першої світової війни вздовж "лінії зіткнення". Зусилля на цьому фронті вже почалися - російські війська намагаються обійти вже обложений Харків на півночі й прорватися, захопивши Ізюм. Булег вважає, що російські сили досить виснажені першою фазою війни, тому їм буде потрібна "пауза в другій фазі", перш ніж розпочати "третю – спробу взяти Донбас у кліщі".

Автор: East News
  Знищена російська техніка на північ від Києва
Знищена російська техніка на північ від Києва

Росія намагається зібрати підкріплення з військових резервів, що залишилися, з сил, перекинутих з Сирії, Вірменії та інших країн, а також з новобранців, оперативна корисність яких обмежена. Це може бути близько половини від уже втрачених сил. Інші російські сили, які найбільше постраждали в Україні, виводяться з поля бою, і вирушають до Росії для відновлення, за словами аналітика Конрада Музики.

Росія уповільнюватиме темп на сході, поки буде вимушена це робити. Аналітик Королівського об'єднаного інституту збройних сил Rusi Нік Рейнольдс задається питанням, чи зможуть сили Москви зробити це, враховуючи їх слабкі дії та досі малі успіхи проти протитанкових та інших видів зброї, які українці отримали від Заходу.

Малоймовірно, що росіянам вдасться оточити українські сили на Донбасі

"Навіть переглянувши свої військові цілі на скромніші, неясно, чи зможуть вони успішно оточити українців на Донбасі. Насправді, це малоймовірно", - каже Рейнольдс.

Його колега Джек Вотлінг заявив, що для виживання на Донбасі українським силам необхідно "не дати російським зосередитися на одному напрямку за раз".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Туреччині починаються переговори Росії та України. Вже виступив Ердоган

Інакше кажучи, нова стратегія Росії - спробувати сконцентрувати сили задля досягнення прориву. Україна має знайти спосіб змусити первісну атаку окупантів на кількох фронтах продовжувати працювати проти неї самої, зберігаючи розосередженість бойових дій.

"Вони намагалися показати, яким було життя під російською окупацією. Потім зникли", CNN, США

Відколи Росія вторглася в Україну, обрушившись на кілька невеликих міст на південному сході країни, в тому числі на Мелітополь, там триває безперервний і похмурий барабанний бій зникнень людей.

Таких журналістів як Юлія Ольховська, а також активістів, політиків, громадських діячів забирали на вулиці та витягували з будинків. 21 березня до її будинку у передмісті Мелітополя зайшли п'ятеро озброєних військових. Її посадили в мікроавтобус і відвезли до її порожньої редакції, захопленої російськими військами. У сюрреалістичній сцені вона каже, що її посадили до кабінету головного редактора та допитували протягом п'яти годин.

Автор: The Guardian
  Окуповані росіянами українські території
Окуповані росіянами українські території

"Мені сказали: "Тут починається нове життя, і тобі, мабуть, буде цікаво взяти участь у його побудові. Не сидіти осторонь, а бути в центрі, маючи нагоду працювати. Нам потрібні об'єктивні люди, які можуть писати, щоб все задокументувати", - сказала Ольховська нам телефоном.

Коли журналістка дала зрозуміти, що не співпрацюватиме, росіяни "сказали, що розуміють, що я налякана, розгублена, і не вимагали негайної відповіді, і запропонували дати мені ще трохи часу подумати".

Роботу журналістів на окупованих територіях замінила російська пропаганда, що транслюється з місцевих телевеж, на радіо і в Telegram-каналах

Через тиждень після визволення Ольховська чекає чергового стуку в двері. Після того, як її та кількох її колег викрали, гендиректор медіахолдингу припинив публікацію преси та в інтернеті. Це крок, на який змушені були піти й інші медіа в окупованому регіоні. Їх роботу замінила російська пропаганда, що транслюється з місцевих телевеж, на радіостанціях та в Telegram-каналах.

Після викрадення мера Мелітополя 11 березня проросійська політик Галина Данильченко, яка змінила його, і заявила: "Наше головне завдання - налаштувати механізми на нову реальність, щоб почати жити по-новому, якнайшвидше".

Послання Оруелла - одна з перших страшних ознак окупації, з викраденням місцевих чиновників, призначенням фіктивної влади і вербуванням колаборантів для створення атмосфери хаосу та страху

Послання Оруелла одна з перших страшних ознак наступного етапу російської війни - окупації. Характерні ознаки - викрадення місцевих чиновників, призначення фіктивної влади та вербування колабораціоністів для створення атмосфери хаосу та страху. Цю схему у 2014 році Путін використав в анексії Криму, у Донецькій та Луганській областях.

У Мелітополі, Херсоні та інших районах, які зараз під окупацією Росії, українці пручаються, виходячи на вулиці на знак протесту, б'ючи тривогу з приводу затримань та пропаганди. Вони свідчать сувору реальність для Путіна, який вірив, що швидко виграє війну - навіть якщо переможе на полі бою, ймовірність, що утримає завоювання, невеликі. Українці за вісім років виробили спротив проти Росії і не збираються відступати. Але ті, хто чинить опір окупації, платять дуже високу ціну.

Автор: CNN
  Демонстранти скандують «Ідіть додому!», доки російські військові їдуть у Херсоні, 20 березня
Демонстранти скандують «Ідіть додому!», доки російські військові їдуть у Херсоні, 20 березня

"Багато активних людей, волонтерів, змінили місце проживання, бо вдома дуже небезпечно. Їх адреси швидко стали відомі окупантам, і до них приходять. Їх шукають, викрадають, вони зникають. Забирають пересічних людей. Навіть не знаємо всіх імен. Люди налякані та не звертаються до ЗМІ, щоб повідомити про викрадення близьких", - каже Ольховська.

Херсон був одним з перших великих міст, які впали під час вторгнення 2 березня. У наступні тижні його мешканці регулярно збиралися на площі Свободи, у центрі міста, кидаючи виклик новій владі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Російські офіцери знову "двохсоті": ЗСУ ліквідували підполковника й капітанів

22 березня Оксана вирушила туди з чоловіком Дмитром Афанасьєвим, депутатом райради Херсона, та дорослою дочкою, щоб приєднатися до акції на підтримку України. Але мітинг швидко перетворився на безлад - росіяни стріляли гумовими кулями і застосовували сльозогінний газ для розгону натовпу.

Після цього, сім'я швидко залишила місце події і втекла у провулок, коли, за словами Оксани, російські солдати під'їхали на мікроавтобусі та спробували схопити Дмитра, українського спортсмена з теквондо та тренера національної збірної, але йому вдалося вивернутись. За кілька годин десятки росіян увірвалися в будинок Афанасьєвих, знайшли документи Дмитра і витягли за двері. Вони повернулися наступного дня, щоб знову обшукати їхній будинок, пообіцявши, що увечері його відпустять. Його досі немає.

ООН зафіксувала не менш як 45 випадків зникнення і затримання проукраїнських активістів з початку війни на окупованих територіях

Місія ООН зі спостереження за дотриманням прав людини в Україні повідомила у понеділок, що зафіксувала не менше 45 випадків зникнення та затримання з початку війни місцевих чиновників, активістів, журналістів та цивільних. Дехто був затриманий під час протестів або за відкрите висловлювання підтримки Україні.

Сім'ям часто відмовляють у будь-якій інформації про долю затриманих. Багато хто надто наляканий, щоб говорити про зникнення родичів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Окупанти викрали 17 мешканців Херсонщини

"Людей на окупованих територіях росіяни намагаються залякати терором проти місцевих активістів, чиновників і мерів. Це кампанія, спроба придушити людей, котрі проти окупації", - заявив український депутат Олексій Гончаренко.

Увечері зникнення Дмитра підтвердила віце-прем'єр України Ірина Верещук, і заявила, що росіяни, причетні до викрадень і тортур, відповідатимуть за свої злочини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили список активістів, яких викрали росіяни

Український інститут масової інформації документує такі факти для передачі до Міжнародного кримінального суду. Недавно вони опублікували розповідь українського журналіста, який працює на Radio France, який каже, що російські солдати катували його ножем і струмом, били сталевими прутами та морили голодом.

"Їх мета – створити альтернативну реальність. Окупанти пропонують місцевим журналістам стати їхніми рупорами. На цьому етапі намагаються залучити місцевих журналістів. Багато хто не хоче співпрацювати, тому друга частина – змусити їх замовкнути, припинити критичне висвітлення у ЗМІ", – сказав голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко.

У минулому огляді преси Gazeta.ua давала репортаж зі Львова, де ховаються українці, які тікають від війни з інших регіонів країни. У суботу місто зазнало двох ракетних ударів. А також інтерв'ю британській The Economist президента Зеленського.

Зараз ви читаєте новину «У Росії з'явилася нова стратегія у війні – що пише про нас світова преса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі