середа, 30 червня 2021 11:40

У Росії прогнозують 1 млн жертв від Covid-19

У Росії прогнозують 1 млн жертв від Covid-19
В Росії набирає обертів третя хвиля коронавірусу та стрімко зростає смертність. Фото: РИА Новости

29 червня в Росії зареєстрували рекордну кількість померлих від Covid-19 за весь час пандемії: за добу померли 652 людини. За цей період у країні зафіксували 20 616 випадків зараження.

Про це повідомляє "Новая газета".

За оцінками видання, третя хвиля коронавірусу загрожує Росії масштабнішими втратами, ніж перші дві, а загальна кількість жертв пандемії може вирости до 1 млн осіб.

У Москві й Санкт-Петербурзі за червень зафіксували вже сім добових рекордів смертності від коронавірусу. Останнє максимальне значення для Москви - 124 померлих, для Санкт-Петербурга - 119 смертей.

Щоденна смертність від коронавірусу вже вища, ніж у другу хвилю, за офіційними даними. Тоді в Росії впродовж трьох місяців у середньому фіксували 315 смертей на день, а зараз, починаючи з різкого підняття в червні, - 470. Тобто на 50% більше.

У Москві цей показник виріс майже на третину: із 57 до 75 смертей на день. У Санкт-Петербурзі приріст смертності від Covid-19 наближається до 60-80%: за даними аналізу, до пандемії в червні щодня від усіх причин помирало 150-175 людей, а 29 червня тільки від коронавірусу зафіксували 119 смертей. Загальну кількість померлих не повідомляють.

"Оцінити, скільки людей стали жертвами нової хвилі коронавірусу, можна буде лише восени - тоді Росстат опублікує дані про кількість померлих від усіх причин за літо. Якщо припустити, що під час третьої хвилі надлишкова смертність зросте так само як і оперативна, то Росія може втратити ще 320 тисяч осіб. Отже, за весь період пандемії смертність зросте приблизно на 735 тисяч осіб", - пише видання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Європі нова трійка лідерів за Сovid-смертністю

Та наводить дані, що свідчать про стрімке зростання летальності. Так, якщо під час другої хвилі летальність фіксували на рівні 2,6%, то вже зараз вона перевищила 6%. На думку поодиноких експертів, це може свідчити не лише про високий рівень смертності, але й про те, що реальна кількість хворих на Covid-19 набагато перевищує офіційну статистику. Водночас голова центру ім. Гамалії попередив, що летальність від коронавірусу в Росії може вирости в п'ять разів - до 10%.

За підсумками 2020 року Росія вже стала лідером з надмірної смертності, обігнавши США, Іспанію, Велику Британію та інші країни. Імовірно, жертв буде ще більше: за підрахунками російських демографів, з урахуванням третьої хвилі втрати за час епідемії можуть досягти 1 млн осіб.

Штам коронавірусу Delta може стати причиною нової хвилі пандемії в країнах від Індонезії до Росії.

У заможних країнах епідемія знижується завдяки вакцинації.

Але Німеччина закрила кордони для громадян Португалії. Там понад 70% нових випадків зараження припадає на Delta.

В іспанському регіоні Каталонія зареєстрували 20% випадків зараження новим штамом. Delta може почати домінувати в регіоні впродовж двох-чотирьох тижнів.

Відомо, що Delta передається впродовж 10 c. Якщо перебувати впродовж цього часу поруч із зараженим, то є висока ймовірність захворіти на Covid-19 із ризиком важкого перебігу.

Зараз ви читаєте новину «У Росії прогнозують 1 млн жертв від Covid-19». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі