понеділок, 20 грудня 2021 16:57

У Євросоюзі рекомендували дозволити нову вакцину від коронавірусу

У Євросоюзі рекомендували дозволити нову вакцину від коронавірусу
Вакцина Nuvaxovid від компанії Novavax пройшла випробування. Фото: Pexels

Європейське агентство з лікарських засобів рекомендувало надати умовний дозвіл вакцині від коронавірусу Nuvaxovid від компанії Novavax.

Це п'ята вакцина, яку агентство рекомендувало до схвалення, пише "Європейська правда".

Вакцину рекомендують схвалити для людей віком від 18 років.

"Після ретельного дослідження Комітет з лікарських засобів для людей ЕМА одностайно дійшов висновків, що дані щодо вакцини достатні і відповідають критеріям ЄС щодо ефективності, безпечності і якості", - зазначає агентство.

У випробуванні вакцини взяли участь 45 тис. волонтерів.

За результатами першого випробування вакцина у 90,4% випадках запобігла розвитку захворювання із симптомами через сім і більше днів після другої дози. Серед 17 312 людей захворіли 14. Тоді як серед 8140 тих, хто отримав плацебо - 63.

Друге дослідження показало ефективність на 89,7%. З 7020 людей, які отримали справжній препарат, захворіли 10. Серед 7019 з плацебо - 96.

Результати обох досліджень показали ефективність близько 90% проти старих штамів. Рівень ефективності проти нових варіантів коронавірусу невідомий.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українка понад сім місяців хворіла на Covid-19 і встановила рекорд

Побічними ефектами після вакцинації були біль у місці уколу, відчуття втоми, ломота, головний біль та нудота. Зазвичай симптоми були м'якими або помірними та минали через кілька днів.

18 грудня в Україні зафіксували перший випадок штаму Omicron. Пацієнт, у якого виявили штам, раніше вже хворів на коронавірус.

Минулої доби, 19 грудня, в Україні зафіксували 2536 нових випадків коронавірусної хвороби. Від Covid-19 померли 157 людей, госпіталізували 1241 особу, одужали - 6690.

За добу повний курс вакцинації пройшли 24 986 людей. Від початку вакцинальної кампанії щепили двома дозами - 12 986 872 українця.

Зараз ви читаєте новину «У Євросоюзі рекомендували дозволити нову вакцину від коронавірусу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі