четвер, 21 квітня 2022 06:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Туреччина вважає, що деякі країни хочуть продовження війни в Україні

Туреччина вважає, що деякі країни хочуть продовження війни в Україні
Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган знову говоритиме з лідерами обох держав. Фото: pixabay.com

Деякі держави-члени НАТО хочуть, щоб війна в Україні продовжувалася, щоб добитися ще більшого послаблення Російської Федерації.

Туреччина не очікувала, що російсько-українська війна триватиме так довго після переговорів у Стамбулі 29 березня, заявив міністр закордонних справ країни Мевлют Чавушоглу в інтерв'ю телеканалу CNN Turk, передає "Анадолу".

"Після зустрічі міністрів закордонних справ НАТО склалося враження, що в країнах-членах Альянсу є ті, хто хоче, щоб війна продовжувалася. Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган знову говоритиме з лідерами обох держав. Я розмовляв сьогодні з головою МЗС РФ Сергієм Лавровим і з міністром закордонних справ України Дмитром Кулебою вчора", - зазначив він у середу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія заявила про "втрату довіри" до українських переговірників

Чавушоглу також прокоментував можливість зустрічі президента України Володимира Зеленського та президента Росії Володимира Путіна. За словами турецького дипломата, президент Ердоган постійно контактує з ними обома.

Водночас Чавушоглу переконаний, що зустріч Путіна й Зеленського в Туреччині досі можлива:

"Вони обидва говорять позитивно про те, щоб зібратися разом, коли настануть відповідні умови".

Туреччині не вигідна як повна поразка Росії або її значне послаблення, так і її стратегічна перемога з остаточним закріпленням у Чорноморському регіоні.

Посередницька активність Анкари між москвою і Києвом підвищила рейтинг Ердогана в країні. Атаки на мирних жителів в Україні загальмували успішний перебіг переговорів між Україною та Росією за посередництва Туреччини. Водночас Анкара продовжить докладати необхідних зусиль, спрямованих на припинення бойових дій в Україні і досягнення стійкого миру між Києвом і Москвою.

Членство в ЄС є стратегічною метою Туреччини. Країна прагне взяти активну участь в поствоєнній архітектурі оборони та безпеки, яку намагається створити ЄС. Її позиція у війні довела значущість країни в галузях безпеки, логістичних ланцюгів постачання, енергетики та міграції. Керівництво країни вважає, що через геополітичні виклики, ЄС має бути зацікавленим утримати Туреччину на своєму боці та інтегрувати у власну структуру.

Зараз ви читаєте новину «Туреччина вважає, що деякі країни хочуть продовження війни в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі