неділя, 21 січня 2024 18:10

Спецтема: Війна Росії проти України

Трампісти не дадуть Америці відновити допомогу Україні?

Трампісти не дадуть Америці відновити допомогу Україні?
Спікер Палати представників Майк Джонсон у Капітолії, 16 січня 2024 року / East News

Думки у виданні The Washington Post оглядача Джоша Рогіна

Всупереч позитиву, висловленому після зустрічі в Білому домі в середу, перспективи ухвалення будь-якої угоди щодо імміграційної політики та допомоги Україні в очолюваній республіканцями Палаті представників близькі до нуля цього місяця, а в наступні місяці ще менші. З самого початку ультраправі республіканці Палати мали намір припинити допомогу, пов'язавши її з імміграційною реформою - Білий дім і Сенат потрапили в пастку трампістів.

Конгрес не виділить фінансування Україні цього місяця або, можливо, ніколи

Доля обох зусиль випала на одну людину - спікера Палати представників Майка Джонсона, який пов'язаний зі своїм правим крилом і колишнім президентом Дональдом Трампом. Стає все більш очевидним, що у Джонсона немає фактичного плану чи політичного стимулу йти на компроміс з обох питань. Результатом стає законодавчий безлад, який, ймовірно, призведе до того, що Конгрес не виділить фінансування Україні цього місяця або, можливо, ніколи. Підтримка України США може припинитися - це кошмарний сценарій для України та стратегії США в Європі.

Лідер більшості в Сенаті, демократ Чарльз Шумер, заявив журналістам після двогодинної сесії в Білому домі, що він "більш оптимістичний, ніж будь-коли раніше" щодо того, що учасники переговорів у Сенаті близькі до укладення угоди. Передбачене законодавство забезпечить близько $60 млрд фінансування, пов'язаного з Україною, а також ще мільярди для кордону, поповнення запасів зброї США, європейської безпеки, Ізраїлю та Індо-Тихоокеанського регіону. Але такий оптимізм ігнорує динаміку всередині республіканської Палати представників, де союзники Трампа вже працюють над тим, щоб зруйнувати угоду, перш ніж вона набуде міцної форми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

Повідомлення Джонсона після зустрічі - змішані. У середу вдень він назвав зустріч у Білому домі "продуктивною" і сказав, що існує "деякий консенсус" щодо того, як досягти угоди. Але через кілька годин заявив, що тісно консультується з Трампом, який активно виступає проти будь-якого компромісу.

У неділю під час розмови з членами Республіканської партії, яка просочилася, Джонсон пішов ще далі, заявивши, що не прийме жодної угоди з Сенатом, і що не вважає, що проблему кордону можна вирішити, доки республіканець не стане президентом.

Прихильники допомоги Україні в Республіканській партії, які справедливо попереджають, що якщо вона закінчиться, то це буде катастрофа, дедалі більше стурбовані, що правим трампістам вдасться зупинити життєво важливу військову допомогу.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

"Спікеру доведеться прийняти важке рішення щодо того, що робити. Якщо залишимо наших союзників по НАТО і здамося Володимиру Путіну в Україні, це не зробить світ безпечнішим, але небезпечнішим. Рональд Рейган ніколи б не здався СРСР. Можливо, це зрушення в нашій партії", - сказав голова Комітету з закордонних справ Палати представників, республіканець Майкл МакКол.

МакКол сказав, що Джонсон може подрібнити пропозицію Сенату та відправити її назад частинами, або може надіслати зовсім інший законопроєкт Палати представників. У будь-якому випадку результатом буде те, що будь-яка угода, досягнута Сенатом, не потрапить на стіл до президента в цілісності або найближчим часом. Декілька його помічників заявили, що законопроєкт про додаткове фінансування може бути реально завершений на початку березня. До того часу підтримка Республіканської партії щодо ухвалення будь-яких питань, пов'язаних з імміграцією чи Україною, ще більше зникне під невпинним обстрілом Трампа.

Під час зустрічі в Білому домі високопосадовці з національної безпеки з команди Джо Байдена дали детальні та серйозні попередження про те, що така затримка буде означати для ситуації на полі бою в Україні. Джонсон у відповідь звинуватив адміністрацію Байдена в поганому веденні війни. Здавалося, він не відчував жодної причетності до лиха, до якого може призвести через бездіяльність його партії, де домінують трампісти.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ще кілька років війни: про що говорять у Пентагоні

Наразі Джонсон може відвести від себе відповідальність, зазначивши, що учасники переговорів у Сенаті не дійшли згоди. Лідер меншості в Сенаті, республіканець Мітч МакКоннелл повідомляє членам Палати представників, що законопроєкт Сенату може бути винесений на розгляд наступного тижня. Це те, що він сказав два тижні тому. На думку головного учасника переговорів від демократів, сенатора Кріса Мерфі, Джонсон і республіканці в Палаті представників винні в тому, що вони спочатку пов'язали питання кордону з допомогою Україні, а потім відступили від переговорів.

"Усі знають, що політика щодо кордонів може бути успішною лише тоді, коли вона є двопартійною. Сенат не може чекати, поки республіканці в Палаті представників визнають реальність, тому ми працюємо над пошуком двопартійного вирішення цієї проблеми. Можливо, республіканцям в Палаті представників слід менше скаржитися і більше йти на компроміси", - каже Мерфі.

У Джонсона немає політичних мотивів виступати проти свого правого крила в партії і кидати виклик Трампу. Навіщо давати Байдену перемогу в питанні з кордоном під час передвиборної кампанії?

Але у Джонсона немає політичної мотивації виступати проти свого правого крила в партії та кидати виклик Трампу, щоб підтримати компроміс з Сенатом. Навіщо давати президенту Байдену перемогу в питанні з кордоном під час передвиборної кампанії?

Встановлення екстремістських стандартів щодо імміграційної реформи було частиною плану трампістів знищити обидва зусилля. Вони цинічно розрахували, що результат буде надто складним і суперечливим, щоб його досягти.

Стратегія трампістів підступна - активно знищувати допомогу Україні, відмовляючись це визнавати

Стратегія трампістів підступна - активно знищувати допомогу Україні, відмовляючись це визнавати. Але не помиляйтесь, якщо Конгрес дозволить припинити надання допомоги Україні вдавшись до навмисної бездіяльності, підручники історії вважатимуть Джонсона і Трампа відповідальними за допомогу Росії виграти цю війну.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «Трампісти не дадуть Америці відновити допомогу Україні?». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі