неділя, 27 жовтня 2024 18:48

"Страждатимемо від наслідків не лише в Європі" - ексміністр оборони Великої Британії стривожив заявою про війну в Україні

"Страждатимемо від наслідків не лише в Європі" - ексміністр оборони Великої Британії стривожив заявою про війну в Україні
"Якщо ми зараз не зробимо все необхідне для того, щоб Путін програв, то ми страждатимемо від наслідків не лише в Європі" - екс-міністр оборони Британії. Фото: file.liga.net

Багато хто не усвідомлює важливість майбутньої війни в Індо-Тихоокеанському регіоні.

Уникнення фізичного конфлікту між Китаєм і Тайванем є не лише захистом принципів свободи і демократії, але й має глобальні економічні наслідки. Про це пише колишній міністр оборони Великої Британії Грант Шаппс у своїй колонці для The Times.

Шаппс зазначає, що китайська блокада Тайваню призведе до глобального дефіциту напівпровідників, які використовуються в смартфонах, ноутбуках, пральних машинах, автомобілях та іншій техніці. Інфляція різко зросте, а робочі місця будуть втрачені.

Світ може опинитися в глибокій рецесії, яка коштуватиме трильйони і порушить роботу всіх галузей - від технологій до оборони, і, ймовірно, завдасть фінансових збитків, які перевищать наслідки пандемії Covid-19 і війни в Україні.

Усім світом важливо не допустити блокади Тайваню. За словами Шаппса, існує можливість надіслати чіткий сигнал китайському керівництву, що силове підпорядкування сусідньої демократичної країни ніколи не буде прийнятним.

"Майже 1000 днів тому, після такого ясного сигналу, Путін вирушив на Київ. Він сподівався встановити свій контроль за кілька днів, але українці не були готові до того, що їхню демократію розчавить сусід. Британія першою з союзників України прийняла виклик, надавши зброю, навчання і розвідувальні дані, щоб допомогти протистояти вторгненню Путіна", - пише Шаппс.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни переправляють на фронт найманців КНДР вантажівками з цивільними номерами - перехоплення ГУР

"Наша роль була ключовою, тому що, як неодноразово говорив мені президент Зеленський, без Британії не було б і сьогоднішньої значною мірою вільної України. Ми переконували, подавали приклад і соромили інші країни, змушуючи їх приєднатися до нас. Це екзистенційне випробування для Заходу. Ми заявили, що неприйнятно, щоб демократична Україна зазнала вторгнення більшого автократичного сусіда. Ми пообіцяли підтримку, запровадили санкції, надали зброю і навчання," - зауважує екс-міністр.

При цьому він зазначив, що Китай та інші авторитарні держави прагнуть, щоб Захід зазнав поразки, адже вони не дбають про демократію і права своїх громадян; їхня мета - змінити світовий порядок на користь власних тоталітарних режимів.

"Якщо ми зараз не зробимо все можливе, щоб Путін програв, ми будемо страждати від наслідків не лише в Європі, але й в Індо-Тихоокеанському регіоні та по всьому світу. Ціна дозволу на застосування нашої зброї навіть усередині Росії буде мінімальною в порівнянні з наслідками перемоги Путіна, що, в свою чергу, надихне інших вірити, що можна зневажати інтереси Заходу. Тому зараз саме час не лише надати дозвіл на удари ракетами Storm Shadow, а й зробити це без очікування рішення з Вашингтона," - переконаний Шаппс.

Крім того, він вважає, що необхідно піти далі, подвоївши підтримку Україні, і закликає членів НАТО та інші цивілізовані країни підтримати цю ініціативу. Він впевнений, що ці витрати є незначними в порівнянні з наслідками повномасштабного конфлікту між Китаєм і Тайванем.

Сі Цзіньпін віддав роспорядження забезпечити військам надійну бойову готовність. Про це повідомили 19 жовтня китайські державні ЗМІ.

Сі Цзіньпін віддав розпорядження військовим під час відвідин бригади ракетних військ Народно-визвольної армії Китаю, 17 жовтня, про це свідчать дані телекомпанії CCTV.

У виданні зауважили, що Китай, який вважає Тайвань частиною своєї території, останніми роками активізував демонстрацію сили навколо самоврядного острова.

Зі сторони лідерів Китаю не вперше звучали заяви, що вони не виключають застосування сили, з метою встановлення контролю над Тайванем.

Зараз ви читаєте новину «"Страждатимемо від наслідків не лише в Європі" - ексміністр оборони Великої Британії стривожив заявою про війну в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі