неділя, 27 жовтня 2024 16:38

В Індонезії вивергається один із найактивніших вулканів

В Індонезії вивергається один із найактивніших вулканів
В Індонезії вивергається один із найактивніших вулканів. Фото: theclassicjournal.uga.edu

Один з найактивніших вулканів Індонезії розпочав виверження в неділю, тричі викидаючи стовпи попелу.

Вулкан Марапі, що розташований у провінції Західна Суматра, відомий своїми раптовими виверженнями, які важко передбачити, оскільки вони не пов'язані з глибинним рухом магми, що викликає підземні поштовхи, які фіксуються сейсмічними моніторами, повідомляє АР.

За словами Ахмада Ріфанді, співробітника Центру вулканології небезпеки Індонезії, вулкан викинув хмари гарячого попелу на висоту 2 тис. м, які розпростерлися на кілька миль, засипаючи навколишні села і міста товстим шаром вулканічних залишків. Повідомлень про постраждалих поки не надходило.

Ріфанді також зазначив, що вулкан висотою майже 2900 м з січня перебуває на другому з чотирьох рівнів тривоги, що забороняє альпіністам та місцевим жителям перебувати в радіусі 3 км від кратера через можливість виверження лави.

Це виверження сталося через п'ять місяців після того, як мусонні дощі спричинили зсув бруду і холодної лави з гори Марапі, внаслідок чого річки вийшли з берегів. Повінь пронеслася через гірські села, зруйнувавши десятки будинків і призвівши до загибелі 67 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Експерти США оцінили збитки від урагану Мілтон в $50 млрд

Індонезія, архіпелаг з населенням 282 млн людей, піддається землетрусам і вулканічній активності, оскільки розташована вздовж "Вогняного кільця" - підковоподібної серії сейсмічних розломів навколо Тихого океану.

Ураган Мілтон у США вже забрав життя 16 людей. Згідно з аналізом World Weather Attribution, глобальне потепління збільшило швидкість вітру на 10%, а кількість опадів зросла на 20-30%.

Ураган Мілтон посилився зі шторму категорії 1 на бурхливий шторм категорії 5 менш ніж за добу, живлячись рекордно теплими водами в Мексиканській затоці.

На думку вчених, зливові шторми, такі як Мілтон, нині вдвічі ймовірніші, ніж без антропогенного потепління.

Зараз ви читаєте новину «В Індонезії вивергається один із найактивніших вулканів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі