четвер, 11 жовтня 2018 13:55

Шторм ревів, як реактивний двигун - стихійні лиха накрили уночі Землю

Автор: americaneye.al
  Ураган, циклон, кілька землетрусів сталися на Землі за одну ніч
Ураган, циклон, кілька землетрусів сталися на Землі за одну ніч

За одну ніч світ пережив серію руйнівних стихій. Ураган, низка землетрусів, циклон. У ніч з 10 на 11 жовтня жителі окремих регіонів США, Індонезії, Папуа Нової-Гвінеї та Індії залишились без світла, зв'язку, транспортного сполучення. Зруновані будинки та є загиблі.

Ураган у США

У середу вечері, 10 жовтня, американський штат Флорида накрив найпотужніший за останні півстоліття ураган під назвою "Майкл". Національний центр із ураганів повідомив, що швидкість вітру усередині урагану сягала 245 км/ год. "Майкл" зарахували до ураганів четвертої категорії з 5 можливих, пише The Telegraph.

Підсилений аномально теплими водами Мексиканської затоки 4-бальний шторм обрушився на містечко Мексика-Біч. Воно одне з багатьох курортів, розташованих у Панхендлі - прибережній зоні штату Флорида протяжністю 300 км.

Тут шторм вбив одну людину, зруйнував будинки, затопив вулиці.

Далі він пішов на південь сусіднього штату Джорджіа. Там його сила ослабла до 3 балів. Пізніше повідомили, що ураган стих до 1-бального рівня.

Венс Б'ю, 29 років, зі своєю матір'ю під час шторму були у своєму 1-верховому дерев'яному будинку. На нього впала сосна і пробила дірку в даху.
"Рев шторму звучав, як реактивний двигун літака. Вуха позакладало від дуже низького тиску. Це було жахливо, чесно", - розповів Венс.

"Боже мій, це страшно. Такого я не очікував, - сказав Біл Маннінг, 63-річний чоловік із містечка Панама-Сіті. - Панама-Сіті, навіть не знаю. Що від тебе залишиться".

"Майкл" став четвертим найсильнішим ураганом за всю історію США.

Землетрус в Індонезії

У середу вечері, 10 жовтня, за 40 км на північний схід від міста Сумранянара на індонезійському острові Ява стався землетрус. Магнітуда підземних поштовхів складала 6,0.

Влада повідомила про щонайменше 3 загиблих. Пошкоджені десятки будинків.

Землетрус в Папуа-Новій Гвинеї

У ніч на четвер, 11 жовтня, біля Папуа-Нової Гвинеї відбулася серія землетрусів. Магнітуда перших найпотужніших підземних поштовхів склала 7,0, повідомила Геологічна служба США. Пізніше відбулися іще 3 землетруси. Інформації про руйнації та жертв немає.

Автор: tsn.ua
  Фото зняте після землетрусу в Папуа-Новій Гвінеї в лютому 2018 року
Фото зняте після землетрусу в Папуа-Новій Гвінеї в лютому 2018 року

Циклон Тітлі в Індії

Близько 300 тис. людей евакуювали зі штату Одіша в Індії через циклон Тітлі. Дуже важкий циклонічний шторм - так охарактеризували його спіціалісти.

"Циклон рухається зі швидкістю 107 км/ год. Може викликати сильні дощі та руйнування", - повідомила влада регіону. Скасували залізничні рейси. Всі школи, коледжі та розважальні центри регіону закрили.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Синоптики прогнозують найхолоднішу зиму століття

Сьогодні вранці стало відомо про 8 загиблих. У регіоні немає світла, зв'язку. Кілька прибережних сіл відрізані від материка через затоплення доріг.

Вчені кажуть - це лише початок

Вчені колорадського університету в Боулдері, США, вивчили дані про сейсмічну активність Землі за останні 100 років. Вони визначили, що найбільша кількість землетрусів стається на Землі в періоди, коли вона сповільнює свій рух. У такі проміжки часу землетруси магнітудою щонайменше 7 балів стаються на 25% частіше.

"Починаючи з 2018-го, Земля сповільнить свій рух. А це означає, що можна чекати по 20 землетрусів на рік", - пояснив Роджер Білхем, один із авторів дослідження.

15 вересня 2018-го буревій "Флоренс" накрив штати Північна та Південна Кароліна у США. Унаслідок негоди загинуло 4 особи, серед них мати з малою дитиною. Зараз сила вітру ослабла, "Флоренс" класифікують як тропічний шторм.

Зараз ви читаєте новину «Шторм ревів, як реактивний двигун - стихійні лиха накрили уночі Землю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі