субота, 09 липня 2022 06:27

Стіна на кордоні з Білоруссю: в Польщі назвали дату завершення будівництва

Стіна на кордоні з Білоруссю: в Польщі назвали дату завершення будівництва
Будівельникам залишилося прокласти 7 км загородження. Фото: eastnews.ua

Польща до 15 липня планує завершити зведення стіни протяжністю майже 300 км на кордоні з Білоруссю.

Поляки збиралися завершити будівництво 30 червня, але проблемою при будівництві стали підземні води, що утворювалися в результаті відлиг і підтоплення, повідомляють прикордонна служба Польщі та міністерство внутрішніх справ країни.

"Очікуємо завершення будівництва в липні. Ми продовжили контракти з субпідрядниками з об'єктивних геологічних причин, що з'явилися під час встановлення опор", – заявив заступник керівника МВС Польщі Мацей Вонсік.

Будівельникам залишилося прокласти 7 км загородження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща відгородилася від Білорусі "стіною" в 140 км

Голова прикордонної служби Польщі Томаш Прага припустив, що після завершення будівництва стіни нелегальні мігранти намагатимуться потрапити в Польщу з інших напрямків, зокрема з території України чи Литви.

"Гадаю, з України буде менша кількість людей, тому що українська сторона пильно охороняє цей кордон", – констатував він.

Установка електронних систем спостереження і контролю на загородженні висотою в 5 м із польського боку триватиме до середини вересня. Загальна вартість проєкту разом із технічним оснащенням сягне 1,6 млрд злотих - майже $400 млн.

Торік Польща й країни Балтії обвинуватили Білорусь і Росію в гібридній агресії із застосуванням штучно спровокованої міграційної кризи.

За 2021-й польські прикордонники зафіксували майже 40 тис. спроб нелегального перетину польсько-білоруського кордону. Майже всі вони сталися в другій половині року.

Найбільший наплив мігрантів був у жовтні - понад 17,5 тис., і листопаді - майже 9 тис. Грудень, вочевидь, через холод і заходи Польщі та Євросоюзу, став місяцем із найменшою кількістю таких спроб - приблизно 1,7 тис.

У травні Польща побудувала на кордоні з Білоруссю перші 50 км огорожі заввишки 5 м. Конструкцію одразу ж пошкодили у двох місцях із білоруського боку – під парканом вирили дві траншеї. Невідомий розпиляв металеві деталі в одному з прольотів. Отвір вийшов приблизно 30 см завширшки.

Зараз ви читаєте новину «Стіна на кордоні з Білоруссю: в Польщі назвали дату завершення будівництва». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі