понеділок, 09 січня 2023 21:44

Спецтема: Війна Росії проти України

США зайнялись впливом групи "Вагнера" у світі

США зайнялись впливом групи "Вагнера" у світі
Москва може використовувати групу "Вагнера" для впливу на інші країни. Фото: eastnews.ua

Адміністрація президента США Джо Байдена збирає розвіддані про діяльність групи "Вагнера" за межами України.

Її непокоїть можливість використання її Росією для операцій впливу, передає Politico з посиланням на внутрішні документи Білого дому.

Москва може використовувати ПВК "Вагнера" у Центрально-Африканській Республіці, Малі та Сербії.

Вашингтон відстежує пересування й діяльність "вагнерівців" у цих країнах та рівень загрози для місцевої влади.

"Уряд США стурбований тим, якою мірою ПВК "Вагнера" втручається у внутрішню політику суверенних країн, порушує права людини і грабує їхні корисні копалини. Є вагомі докази того, що жорстка контртерористична тактика "вагнерівців" у таких країнах, як Малі, погіршує ситуацію, створюючи більше можливостей для екстремістської експлуатації", – сказав анонімний високопосадовець адміністрації Байдена.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ISW з'ясували реальні цілі Пригожина у Бахмуті

З грудні 2022 року США відстежують наслідки ймовірного нападу на одного з представників керівництва "Вагнера" Дмитрія Ситія. Він очолює "Русский дом" у ЦАР. Засновник компанії Євген Пригожин звинуватив у нападі Францію.

Американці зайнялись і діяльністю ПВК "Вагнера" у Сербії та Білорусі. У Белграді вони можуть протидіяти антипутінській діяльності з боку представників російської діаспори. Також там звернули увагу, що активність вагнерівців відбувається на тлі зростання напруженості на кордоні з частково визнаним Косовом.

США планують запровадити додаткові обмеження проти ПВК "Вагнера", щоб обмежити його роль в Україні.

Керівник російської приватної військової компанії "Вагнер" Євген Пригожин пачками укладає своїх вояк перед Бахмутом не тому, що у нього є наказ взяти місто, а тому, що він матеріально зацікавлений в його захопленні. Зокрема, Пригожина дуже цікавлять родовища солі та гіпсу в районі Бахмута.

Зараз ви читаєте новину «США зайнялись впливом групи "Вагнера" у світі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі