середа, 19 жовтня 2022 02:24

США та союзники скликають засідання Радбезу ООН: говоритимуть про іранські дрони

США та союзники скликають засідання Радбезу ООН: говоритимуть про іранські дрони
Засідання Ради безпеки ООН заплановане на 19 жовтня. Фото: dw.com

США, Велика Британія та Франція на закритому засіданні Ради Безпеки ООН обговорять ймовірне постачання Іраном зброї до Росії.

Засідання заплановане на середу, 19 жовтня, повідомляє Reuters.

На засіданні йтиметься про резолюцію 2231 Ради Безпеки ООН, яка хоч більше й не забороняє Ірану експорт звичайного озброєння, але містить обмеження на ракети та пов'язані з ними технології. Ця заборона діятиме до жовтня 2023 року та може охоплювати експорт і закупівлю передових військових систем, зокрема, таких як безпілотники.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЄС пригрозив Ірану за участь у війні проти України

У листі до ООН, направленому Україною у вівторок, 18 жовтня, йдеться про те, що "БПЛА Mohajer і Shahed відповідають параметрам", які передбачені в резолюції 2231, "оскільки вони здатні досягати дальності, що дорівнює або перевищує 300 кілометрів".

Крім того, Україна запросила експертів ООН перевірити збиті безпілотники іранського походження, які Росія використовувала для нападу на українські міста.

Тегеран заперечує постачання безпілотників Москві, а Кремль не коментує цю інформацію. Вашингтон вважає заперечення Ірану брехнею.

Уранці 17 жовтня Київ зазнав атак ударних іранських безпілотників Shahed-136, які Росія маркує як "Герань-2". Влучили у житловий будинок, там стався вибух. Загинули п'ятеро людей. Внаслідок російського удару 16 родин втратили оселі.

Іран, як і Російська Федерація, причетний до убивств українців, заявили в Офісі президента України.

Зараз ви читаєте новину «США та союзники скликають засідання Радбезу ООН: говоритимуть про іранські дрони». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі