четвер, 08 вересня 2022 08:30

ЗМІ назвало ще одну кандидатку на посаду генсека НАТО

ЗМІ назвало ще одну кандидатку на посаду генсека НАТО
НАТО замість Єнса Столтенберга може очолити Христя Фріланд. Фото: розміщене на ukrinform.ua

Віцепрем'єр-міністерка Канади Христя Фріланд розглядається серед кандидатів на посаду генерального секретаря НАТО.

Зараз Північноатлантичний альянс очолює Єнс Столтенберг. Про те, що Фріланд замінить його на цій посаді пише CBC News з посиланням на власні джерела.

"Щонайменше чотири різні джерела в Оттаві, Вашингтоні та Брюсселі, де знаходиться штаб-квартира НАТО сказали, що Фріланд вже кілька місяців обговорюють у міжнародних оборонних та безпекових колах як можливу наступницю чинного генсека НАТО Єнса Столтенберга", - йдеться у матеріалі.

Зазначається, що сама Фріланд ухилилася від прямого запитання про свою кандидатуру, згадавши, що вона "вже має дві роботи". Ішлося про сумісництво нею посади віцепрем'єр-міністер Канади та міністерки фінансів країни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Авіапатруль НАТО за тиждень перехопив понад 20 військових літаків РФ

За словами високопоставленого чиновника НАТО, існує значна вірогідність того, що наступним генсеком НАТО стане жінка.

"Є кілька дуже кваліфікованих жінок, які б стали чудовими кандидатками. Видається, що прийшов час жінці стати наступним генеральним секретарем", - розповів неназваний співрозмовник.

Серед інших можливих кандидаток згадуються колишня президентка Хорватії Колінда Грабар-Китарович, експрезидентка Литви Даля Грибаускайте і колишня президентка Естонії Керсті Кальюлайд.

Термін повноважень Єнса Столтенберга мав завершуватися цього місяця. Однак на тлі війни в Україні його продовжили ще на рік.

У грудні 2022 року Столтенберг мав очолити центральний банк Норвегії. Він економіст за освітою. У 2000 – 2001 та 2005 – 2013 роках був прем'єр-міністром Норвегії. Генеральним секретарем НАТО став 2014 року.

Зараз ви читаєте новину «ЗМІ назвало ще одну кандидатку на посаду генсека НАТО». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі