вівторок, 21 травня 2024 08:33

Смерть іранського президента може вплинути на війну в Україні - ізраїльській журналіст

Смерть іранського президента може вплинути на війну в Україні - ізраїльській журналіст
Іранська влада може змінити свій курс. Фото: pixabay.com

Зміна влади у Тегерані після смерті президента Ірану Ібрагіма Раїсі може радикально вплинути на ситуацію у світі та на війну в Україні.

Невідомо, якого курсу буде дотримуватися наступний президент, сказав ізраїльський журналіст Цві Зільбер в ефірі OBOZ.Talk.

Транзит влади у тоталітарних режимах - це завжди дуже проблемний період. Створюється турбулентність і що завгодно може статися.

"Це може закінчитися масовим повстанням, революцією і падінням ісламського режиму в Ірані. По-друге, персоналії завжди грають роль", - сказав Зільбер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ірані назначили тимчасового президента: що про нього відомо

Корпус вартових ісламської революції став набагато менш ефективним після ліквідації генерала Касема Сулеймані. Він був командиром спецпідрозділу "Аль-Кудс" КВІР, який відповідав за спецоперації за межами Ірану та надавав підтримку терористичним угрупованням ХАМАС та "Хезболла".

"Його очолили зовсім бляклі люди, такі собі сірі кар'єристи, у яких немає зв'язків, що були у Сулеймані, немає здатності вселяти в інших людей ентузіазм, заражати своїми ідеями, вести за собою", - наголосив ізраїльський журналіст.

Раїсі був прихильником проросійського курсу. Наступний президент може бути прозахідним.

"Я впевнений, що це реальний сценарій. Протягом 50 днів там мають відбутися вибори. У кінцевому підсумку все одно вирішує духовний лідер, але він вже сьогодні не в тому стані, щоб так активно брати участь в такій політиці. Тим паче, що він завжди лавірує між усіма цими групуваннями і намагається тримати баланс, не давати перевагу жодному з них. Загалом цей випадок повпливає на геополітичну обстановку. Можливо, навіть дуже радикально", – підсумував Зільбер.

Тіло президента Ірану Ібрагіма Раїсі і членів його делегації, які загинули напередодні внаслідок падіння вертольота - ідентифіковані.

Їх передали на судово-медичну експертизу. Про це заявив голова Служби управління надзвичайними ситуаціями Ірану Мохаммад Хасан Намі.

Він заявив, що нема потреби проводити тести ДНК.

Зараз ви читаєте новину «Смерть іранського президента може вплинути на війну в Україні - ізраїльській журналіст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі