четвер, 17 лютого 2022 19:11

Росія передала США реакцію на її відповіді щодо "гарантій безпеки"

Росія передала США реакцію на її відповіді щодо "гарантій безпеки"
РФ не погоджується з твердою позицією США щодо перспектив членства України та Грузії в НАТО. Фото: Reuters

Міністерство закордонних справ Росії опублікувало свою відповідь Сполученим Штатам Америки щодо гарантій безпеки.

Текст заяви містить 11 сторінок. 17 лютого документ передали запрошеному в МЗС Росії послу США Джону Саллівану, пише російський "РБК".

"Було проігноровано пакетний характер російських пропозицій, із яких навмисно вибрали зручні теми, які, у свою чергу, перекручені у бік створення переваг для США та їхніх союзників. Такий підхід, як і супутня риторика американських офіційних осіб, підкріплює сумніви РФ у тому, що у Вашингтоні справді віддані виправленню ситуації в галузі євробезпеки", - розкритикував МЗС РФ реакцію США і НАТО на пропозиції Москви щодо гарантій безпеки.

Другий розділ документу присвятили Україні. У ньому заперечується загроза російського вторгнення.

"Загроза санкцій підриває можливість досягнення реальних домовленостей. Жодного російського вторгнення в Україну не планується. США та союзники змушують РФ діяти із застосуванням заходів військового характеру", - йдеться в заяві.

Росія також не погоджується з твердою позицією США щодо перспектив членства України та Грузії в НАТО. Вступ України в Альянс нібито "створює загрозу силового повернення" Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оприлюднили відповіді НАТО та США на вимоги Кремля щодо "гарантій безпеки"

Серед ключових положень документа також виведення всіх військ та озброєнь США із центральної, східної, південно-східної Європи та Балтії. Росія очікує від США та НАТО конкретних пропозицій щодо змісту та форм юридичної відмови Альянсу від розширення на Схід.

Окремо у документі згадуються заяви Заходу у контексті кризи біля кордонів України.

"Ультимативні вимоги вивести війська з певних районів на російській території, що супроводжуються загрозами посилення санкцій, неприйнятні і підривають перспективи досягнення реальних домовленостей", - сказано у документі.

Далі наводяться тези російської пропаганди про те, що, розпочавши агресію проти України, РФ нібито не порушила Будапештський меморандум; що Росія не окуповувала Крим та не "розпалювала війну на Донбасі".

Представник Держдепартаменту США підтвердив отримання письмової відповіді Росії.

Росія вимагала від США письмово відреагувати на її безпековий ультиматум. РФ запропонувала країнам НАТО взяти на себе зобов'язання, щодо "виключення подальшого розширення Альянсу, зокрема приєднання України та інших держав".

Росія також вимагала відмовитися "від ведення будь-якої військової діяльності на території України, а також інших держав Східної Європи, Закавказзя та Центральної Азії.

Посол США в РФ Джон Салліван привіз до російського МЗС письмову відповідь на вимоги Москви щодо так званих "гарантій безпеки" в Європі.

Згодом в РФ заявили, що деякі з пунктів письмової відповіді Вашингтона дають привід для "подальшої серйозної розмови".

Зараз ви читаєте новину «Росія передала США реакцію на її відповіді щодо "гарантій безпеки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі