неділя, 06 жовтня 2024 08:44

Чому в бойовиків Хезболли вибухнули пейджери та рації: ЗМІ дізнались деталі операції Моссаду

Чому в бойовиків Хезболли вибухнули пейджери та рації: ЗМІ дізнались деталі операції Моссаду
У вересні у бойовиків Хезболли масово вибухнули пейджери та рації. Фото: gettyimages.com

Перша частину плану із мінування рації ізраїльська розвідка Моссад почала впроваджувати у Лівані ще у 2015 році.

Однак, ідея "пейджерної операції" виникла 2022 року і почала втілюватись у життя більш ніж за рік до атаки ХАМАС 7 жовтня. Про це пише The Washington Post.

Видання провело низку інтерв'ю з ізраїльськими, арабськими та американськими співробітниками служб безпеки. А також з політиками та дипломатами, ліванськими офіційними особами та людьми, близькими до Хезболли.

Зазначається, що для бойовиків Хезболли було розроблено спеціальну пропозицію нібито від відомої тайванської компанії. Пейджер Apollo AR924 був дещо громіздким, але ідеально підходив для використання у бойових умовах. Він був водонепроникним та зі збільшеною батареєю, яка могла працювати місяцями без підзарядки. Головною його перевагою був нібито захист від злому. Ці характеристики сподобались лідерам Хезболли. Вони були настільки вражені, що закупили 5 тис. таких пейджерів та почали роздавати їх бійцям середньої ланки й допоміжному персоналу у лютому.

За даними офіційних осіб Ізраїлю, США та країн Близького Сходу, близько 3 тис. офіцерів і членів Хезболли було вбито або покалічено, коли Моссад 17 вересня дистанційно привів пристрої в дію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Ізраїль заперечив причетність до вибухів пейджерів

Видання зазначає, що першу частину плану - заміновані рації - Моссад почав впроваджувати в Лівані у 2015 році. Мобільні двосторонні радіостанції містили величезні акумуляторні батареї, приховану вибухівку та систему передачі, яка давала Ізраїлю повний доступ до комунікацій Хезболли.

За інформацією джерел видання, протягом дев'яти років ізраїльтяни підслуховували Хезболлу, залишаючи за собою можливість перетворити рації на бомби. Але потім з'явилася нова можливість - невеликий пейджер, оснащений потужною вибухівкою.

Ці пристрої не могли бути зроблені в Ізраїлі, США чи будь-якому іншому союзнику Ізраїлю. Тому в 2023 році група почала отримувати пропозиції щодо масової закупівлі пейджерів Apollo під тайванським брендом добре відомої торгової марки. За словами джерел, тайванська компанія не знала про цей план.

Пропозиція про продаж надійшла від довіреної особи з маркетингу, пов'язаної з Apollo. Жінка, особу та громадянство якої чиновники не розкривають, була колишнім торговим представником на Близькому Сході тайванської фірми, яка створила свою власну компанію та придбала ліцензію на продаж лінійки пейджерів під брендом Apollo. У 2023 році вона запропонувала Хезболлі угоду на один із продуктів, які продавала її фірма - міцний та надійний AR924.

При цьому фактичне виробництво пристроїв передали на аутсорсинг, і посадова особа з маркетингу не мала уявлення про операцію і не знала, що пейджери фізично зібрали в Ізраїлі під наглядом Моссаду.

Компонент вибухівки настільки ретельно заховали, що його практично неможливо було виявити, навіть якщо розібрати пристрій. Ізраїльські чиновники вважають, що Хезболла розібрала деякі пейджери та, можливо, навіть просвічувала їх рентгеном.

Електронний сигнал від розвідувальної служби міг спричинити вибух тисяч пристроїв одночасно. Але для забезпечення максимальної шкоди вибух викликався спеціальною двоетапною процедурою, яка потрібна для перегляду захищених повідомлень.

"Щоб прочитати повідомлення, потрібно було натиснути дві кнопки", - сказав один із чиновників.

Насправді це означало використання обох рук. За словами чиновника, в результаті вибуху користувачі майже напевно "покалічать обидві руки" і, таким чином, "будуть нездатні боротися".

За словами американських чиновників, США, найближчий союзник Ізраїлю, не були проінформовані про заміновані пейджери.

17 вересня одночасно задзвонили або завібрували тисячі пейджерів з логотипом Apollo по всьому Лівану та Сирії. На екрані з'явилася коротка пропозиція арабською мовою: "Ви отримали зашифроване повідомлення".

Оперативники Хезболли слухняно дотримувалися інструкцій з перевірки кодованих повідомлень, натискаючи дві кнопки. У будинках та магазинах, у машинах та на тротуарах вибухи розривали руки та відривали пальці. Менш ніж за хвилину тисячі інших пейджерів вибухнули дистанційною командою, незалежно від того, чи торкався користувач до свого пристрою.

17 вересня у Лівані одночасно вибухнули тисячі пейджерів, які угруповання Хезболла використовували для зв'язку. У результаті чого щонайменше дев'ять осіб загинули і близько три тисяч поранені.

18 вересня у Лівані знову пролунали вибухи. ЗМІ повідомили, що у Бейруті здетонували портативні радіостанції, які використовувала Хезболла.

Зараз ви читаєте новину «Чому в бойовиків Хезболли вибухнули пейджери та рації: ЗМІ дізнались деталі операції Моссаду». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі