середа, 02 грудня 2009 13:05

Росії не подобаються підручники історії своїх сусідів

Росії не подобаються підручники історії своїх сусідів
Учені з Національної лабораторії зовнішньої політики РФ, вивчивши шкільні підручники 12 країн ближнього зарубіжжя, залишилися ними незадоволені. На думку росіян, сусіди в навчальних посібниках звеличують власні народи і безпідставно критикують росіян. Таких тенденцій немає тільки в підручниках Білорусі та Вірменії.

Лабораторія отримала гранти на дослідження від Фонду "Державний клуб" після розпорядження президента Медведєва про підтримку соціально орієнтованих НКО, повідомляє "Независимая газета". Фахівці протягом року вивчили більше 187 підручників. Результати історіографічного дослідження були опубліковані в спеціальній доповіді. Там йдеться про те, що країни колишнього СРСР підносять школярам міфи про старовину свого народу, високу культурну місію предків і негативний вплив Росії.

У доповіді наводяться часто курйозні факти в трактуванні історії. Так, в підручнику прибалтійських авторів один з розділів називається "Етнічне походження людей кам"яного віку".

На думку учених, українські підручники нагадують мультфільми, в яких добро на догоду різним політичним силам перетворюється на зло, при цьому часто не міняючи свого змісту. Процес возз"єднання України з Росією трактується в українських підручниках як визнання Москвою її незалежності. Також в підручниках розповідається про невідоме ученим утворення - Українську козацьку державу, пізніше нібито знищену Москвою.

За словами експертів, всі підручники країн ближнього зарубіжжя відрізняються націоналістичним трактуванням історії. Як відзначають історики, часто цей націоналізм є уявним, а події висловлюються на користь інтересів правлячих еліт.

Так, наприклад, в естонських підручниках позитивно описується період шведського панування, не дивлячись на те, що в цей час від голоду, чуми і війн загинули чотири п"ятих населення. В той же час ненависть до Росії заходить у авторів підручників з історії Естонії так далеко, що вони не соромляться жалкувати, чому ж Захід в середні віки не здійснив масштабний хрестовий похід на Русь.

За словами учених, у всіх підручниках замовчуються вигоди, які країни отримували, будучи республіками СРСР. Таким чином йде повернення до теорії "абсолютного зла", уособленням якого стала Росії, відзначають експерти. Фахівці з тривогою говорять про небезпеку дезорієнтації молодого покоління.

Відзначимо, що напередодні у фальсифікації історії авторів російських шкільних підручників звинуватила британська газета The Times. На думку журналістів, автори підручників намагаються випнути ті факти з російської історії, якими можна пишатися, а непривабливі події згадані лише декількома реченнями або зовсім упущені.

Як підрахувала газета, в підручнику історії, виданому в 2009 році, сталінській індустріалізації присвячено 83 сторінки, а голоду початку 1930-х років - всього один абзац. Також видання звинувачує істориків в тому, що некоректно подані події перед початком Другої світової війни. Зокрема, не повідомляється, що після укладення пакту Молотова-Ріббентропа СРСР поставляв Гітлеру сировину і бензин. Британцям здається упередженим і виклад подій сталінського терору, зокрема, вони не знайшли згадки про мільйони жертв в той період.

Нагадаємо, що в 2007 році Володимир Путін в пору свого президентства давав суворі накази авторам підручників, у тому числі і історії. Путін попереджав вітчизняні видавництва про відповідальність при виготовленні підручників.

Зокрема, тоді Путін заявив, що вважає образливим для народу спотворення в підручниках ходу і результатів Великої Вітчизняної війни. На думку Путіна, в підручниках повинні бути представлені альтернативні точки зору, а не нав"язуватися одне бачення. Тоді ж Путін ставив в провину деяким авторам підручників історії, що вони беруть гроші у Заходу.

Зараз ви читаєте новину «Росії не подобаються підручники історії своїх сусідів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі