пʼятниця, 23 жовтня 2009 08:19

Бузина називає підручники з історії України халтурою

Автор: фото: Інна ЧЕРВІНЧУК
  Професор Олексій Струкевич писав кожен підручник з історії України майже два роки. Закиди про халтуру вважає безпідставними
Професор Олексій Струкевич писав кожен підручник з історії України майже два роки. Закиди про халтуру вважає безпідставними

"Ахінея", "відверта фальшивка і халтура", якою зомбують дітей — так називає підручники з історії України для восьмого та дев"ятого класів письменник 40-річний Олесь Бузина. Шкільний курс історії пропонує перейменувати на "Лжеісторію".

Підручники охоплюють період XVI-XIX ст.

У 1990-х Бузина працював гувернером у США. Навчав 13-річного. Тепер стільки років доньці письменника.

— Якщо порівняти те, чим її шпигують у восьмому класі, з раціональною американською програмою, то я співчуваю доньці, — каже Бузина. — Я ніколи не хотів би отримувати освіту з підручників історії, які запускає Міносвіти.

Письменник звинувачує автора в незнанні біографії Тараса Шевченка. Запевняє, що той не був громадським діячем, революціонером і членом Кирило-Мефодіївського товариства.

— Шевченко "кутил напропалую по всех концах Малороссии и писал пошлые стихи", за словами Андрузського, члена Кирило-Мефодіївского товариства. — Автор українізував російського художника Рєпіна, козаків зробив мало не термінаторами. Описом битви під Берестечком забив клинок у стосунки українців і татар.

Автор підручників 47-річний Олексій Струкевич — доктор історичних наук, професор Вінницького державного педагогічного університету. Кожен підручник писав майже два роки.

Політики виростили таку історичну ниву, на якій бузина і росте

— До рівня Бузини не хочу опускатися, — відмахується Олексій Карпович. — Він  маніпулює фактами, використовує стереотипи радянського часу. Я написав, що російський художник Ілля Рєпін, автор полотна "Запорожці пишуть листа турецькому султанові", зробив значний внесок у розробку історичної тематики в українському мистецтві. Бузина розцінив це як "українізацію". Це все через байдужість сучасних політиків до історичного минулого. Вони вважають, що головний урок історії полягає в тому, щоб його забути. Політики виростили таку історичну ниву, на якій бузина і росте. Українську історію віддають на поталу махінаторам та українофобам.

Професор не позиватиметься.

— Ті писання Бузини — стопроцентна фальшивка з наперед продуманою деструктивною метою, — каже 62-річний Арсен Зінченко, завідувач кафедри історії України і методики навчання Київського міського педагогічного університету ім. Бориса Грінченка. — Він не шукає істину, а закидає Україну багном. Власне, цим і уславився. Робить це для того, щоб Україна усвідомлювала свою другорядність і ніколи не піднялася. А Струкевич — глибокий історик, його підручник продуманий, відповідає сучасним стандартам.

Олесь Бузина став відомий дев"ять років тому, коли вийшла його книжка "Вурдалак Тарас Шевченко". У ній автор називав Кобзаря алкоголіком, завидником, незграбним ловеласом. Через книжку на Бузину нападали, проти нього було 11 судів. Позивалися голова товариства "Просвіта" Павло Мовчан. Усі суди письменник виграв.

Зараз ви читаєте новину «Бузина називає підручники з історії України халтурою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

31

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі