середа, 21 серпня 2024 14:56

Російський генерал Лапін міг допомогти Україні - ЗМІ

Російський генерал Лапін міг допомогти Україні - ЗМІ
Олександр розпустив раду захисту Курської області. Лапін Фото: РосЗМІ

Генерал-полковник російської армії Олександр Лапін, якого оголосили відповідальним за безпеку у Курській області, розпустив раду щодо нагляду над захистом цього регіону ще на весні.

Через це на кордоні з Росією утворилася прогалина в обороні, якою скористалася Україна, пише The Wall Street Journal.

Видання пише, що українські війська під час наступу на Курську область застали росіян зненацька й непідготовленими.

"Лапін не сам відчинив ворота для наступу на цей регіон. На цьому напрямку виникла критична нестача людей. Однак його помилка є типовою для вищого керівництва, яке часто відірване від реалій поля бою", - йдеться у статті.

Тепер ми не дізнаємося, чи допомогла б ця міжвідомча рада, організувати узгоджену відповідь з боку Москви. До неї входили військові офіцери та представники місцевих і регіональних органів безпеки. Але без централізованого органу, відповідального за реакцію Росії, зусилля Кремля з витіснення українських сил досі були хаотичними та неефективними.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зацькований генерал Лапін очолив "оборону" на Бєлгородщині – сміються навіть росіяни

Тепер Міністерство внутрішніх справ, Федеральна служба безпеки та Міністерство оборони Росії намагаються самостійно відповісти на прорив кордону.

Російські "воєнкори" пишуть, що за кілька днів до операції України на Курщині командування Лапіна надсилало до Москви доповіді з попередженням, що українські війська нарощують свої сили на лінії фронту. Але так раніше робили для психологічного впливу. Тому Москва відкинула ці попередження.

Всередині Росії не було сил територіальної оборони, які б допомогли сповільнити просування українців. Першими їх зустріли призовники з 488 мотострілецького полку та 144 мотострілецької бригади, які не мали б воювати.

За нормальних обставин вони мали б близько 120 одиниць бронетехніки, включаючи танки та бронетранспортери. Однак у своєму першому збройному зіткненні призовники, ймовірно, мали від 10 до 20 одиниць.

Наступ українських військ у Курській області триває майже два тижні. Зараз там фіксують нові просування ЗСУ територією РФ, повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

Зараз ви читаєте новину «Російський генерал Лапін міг допомогти Україні - ЗМІ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі