пʼятниця, 10 листопада 2023 09:42

РФ та Китай відкривають "новий фронт" проти Заходу в Арктиці - Financial Times

РФ та Китай відкривають "новий фронт" проти Заходу в Арктиці - Financial Times
Росія та Китай активізують свої зусилля в Арктиці. Фото: slovoidilo.ua

Росія вже давно заявляє про нібито своє панування в Арктиці.

Має там власні комерційні та військові інтереси й Пекін. Про це пише Financial Times.

Видання зазначає, що РФ після вступу Фінляндії до НАТО фактично "оточена" Альянсом на заході, півночі та сході. Але Росія намагається зміцнювати свою геостратегічну перевагу в Арктиці та активізувала комерційну діяльність на морському шляху (ПМШ) - арктичних водах, на які Москва висуває широкі претензії.

Однак, помітнішою стає поява на сцені Китаю. За останнє десятиліття Пекін вклав у російські арктичні проекти з видобутку палива та корисних копалень близько $90 млрд. Він працює разом із РФ над створенням "Полярного шовкового шляху" - нової гілки ініціативи китайського лідера Сі Цзіньпіна "Пояс і шлях".

Росія та Китай уже домовились створити для перевезень Північним морським шляхом спільну організацію. Прикордонна служба ФСБ Росії та Берегова охорона Китаю підписали двосторонню угоду про морське судноплавство в Арктиці. А між Санкт-Петербургом і Шанхаєм стартувало регулярне контейнерне судноплавство.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія та Китай могли втручатися у вибори в Канаді - ЗМІ

"Географічно Росія тримає кермо у своїх руках, хоча Китай контролює гаманці", - йдеться у публікації FT.

Питання арктичної діяльності росіян та китайців виникло після інцидентів у Фінській затоці 7-8 жовтня, коли було пошкоджено газогін Balticconnector і волоконно-оптичні підводні кабелі, що з'єднують Естонію з Фінляндією і Швецією.

За даними автоматичної системи ідентифікації, над всіма трьома ділянками під час інцидентів, проходило судно New Polar Bear, ймовірно, в тандемі з "Севморпутем" Росатомфлоту.

Прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас припустила, що ці можливо навмисні акти були "пов'язані". У Фінляндії погодилися із такою оцінкою, вказавши на глибокі сліди навколо труби і зламаний якір, піднятий з морського дна.

Тепер подвійна китайсько-російська присутність у зв'язку з інцидентами в Балтійському морі занепокоїла союзників по НАТО. Північні води, схоже, є конкурентним морським середовищем - комерційним, політичним і дедалі більше військовим.

За інформацією видання, НАТО намагається запобігти конфлікту. За словами, адмірала НАТО Роба Бауера, Альянс також повинен стримувати ворогів і гарантувати безпеку своєї інфраструктури. Арктичні водні шляхи повинні залишатися вільними для загального блага.

Сполучені Штати Америки занепокоєні "небезпечними і незаконними" діями КНР у Південно-Китайському морі. США висловили свою позицію Пекіну.

У Держдепі зазначили, що Сполучені Штати та Китай провели "відверті" переговори з морських питань, у тому числі щодо спірного Південно-Китайського моря. Американська сторона підкреслила свою стурбованість щодо "небезпечних і незаконних" дій КНР.

Зараз ви читаєте новину «РФ та Китай відкривають "новий фронт" проти Заходу в Арктиці - Financial Times». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі