вівторок, 25 липня 2023 13:15

Путін зараня знав про підготовку заколоту "вагнерівців" ‒ The Washington post

Путін зараня знав про підготовку заколоту "вагнерівців" ‒ The Washington post
За даними ЗМІ, президента РФ Володимира Путіна завчасно повідомили про заколот "вагнерівців". Фото: zn.ua

Російського президента Володимира Путіна попередили про ймовірну підготовку заколоту "вагнерівців" ще за 2-3 дні до його початку.

Однак, навіть коли бунт почався, він був "паралізованим" і не віддав жодного наказу впродовж більшої частини дня. Про це пише The Washington post.

Посилаючись на дані розвідки, видання зазначає, що російські спецслужби попередили Путіна за 2-3 дні про можливу підготовку заколоту.

Співбесідники видання стверджують, що були вжиті заходи для посилення безпеки на кількох стратегічних об'єктах. У тому числі в Кремлі, де збільшили штат охорони Путіна і роздали більше зброї. Однак жодних інших заходів не було вжито.

За словами одного з європейських посадовців, у Путіна був час, щоб прийняти рішення про придушення заколоту та заарештувати його організаторів.

"Потім, коли це почало відбуватися, був параліч на всіх рівнях. Був абсолютний жах і розгубленість. Довгий час вони не знали, як реагувати", ‒ йдеться у публікації.

Видання нагадує публічні коментарі директора ЦРУ Вільяма Бернса про те, що протягом більшої частини 36 годин заколоту російські спецслужби, військові та особи, які приймають рішення, "здавалося, пливли за течією".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ISW з'ясували, чи становлять "вагнерівці" загрозу для України чи Польщі

Це також свідчить про страх Путіна перед прямим протистоянням з польовим командиром, який протягом десятиліття користувався підтримкою в російському безпековому істеблішменті. Ватажок "вагнерівців" Євген Пригожин став невід'ємною частиною глобальних операцій Кремля, керуючи фермами тролів, які поширювали дезінформацію в США, і воєнізованими операціями на Близькому Сході та в Африці.

Водночас речник Кремля Дмитро Пєсков заявив в інтерв'ю The Post, що такі оцінки розвідки є "нісенітницею" і поширюються "людьми, які не мають жодної інформації".

Відсутність наказів від вищого командування Кремля змусила місцевих чиновників самим вирішувати, як діяти. Не маючи чітких наказів, місцеві військові та силові структури прийняли рішення не намагатися зупинити добре озброєні загони.

За словами джерел, багато хто на місцевому рівні не міг повірити, що повстання "Вагнера" могло відбутися без певної домовленості з Кремлем. А високопоставлений український силовик заявив, що російська місцева влада не отримувала жодних команд від керівництва

"З нашої точки зору, це найбільша ознака нездорової ситуації всередині Росії. Авторитарна система сформована таким чином, що без дуже чіткої команди від керівництва люди нічого не роблять. Коли керівництво перебуває в сум'ятті і безладі, така ж ситуація на місцевому рівні і навіть гірша", ‒ сказав чиновник.

Окрім того, дехто в Росії підтримав Пригожина й ідею про те, що керівництво потрібно очистити, що "риба гниє з голови".

Один з високопоставлених чиновників НАТО сказав, що деякі посадовці в Москві, ймовірно, готові об'єднатися навколо Пригожина, якщо йому вдасться домогтися виконання своїх вимог:

"Здається, були важливі люди у владних структурах, які навіть чекали на це, оскільки, якби його спроба була більш успішною, вони також "приєдналися б до змови", ‒ сказав посадовець.

За його словами, багато хто з рядового складу російської армії також бажав Пригожину успіху в проведенні змін у верхівці російської армії, вважаючи, що тоді "їм стане легше воювати".

Але інші представники силових структур були в жаху від спроби заколоту і беззубої реакції Кремля, переконані, що це веде Росію до періоду глибоких потрясінь.

Російський терорист Євген Пригожин вперше після бунту звернувся до бойовиків ПВК "Вагнер". Він назвав ситуацію на фронті "ганьбою" та назвав умови повернення на війну проти України.

Минулого місяця "вагнерівці" захопили у Ростові військовий штаб, заявили про похід на Москву. Згодом увійшли до Воронежа і взяли під контроль військові об'єкти.

Зараз ви читаєте новину «Путін зараня знав про підготовку заколоту "вагнерівців" ‒ The Washington post». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі