пʼятниця, 25 серпня 2023 07:41

Спецтема: Війна Росії проти України

Путін фактично знищив "Вагнер" як квазінезалежну ПВК

Путін фактично знищив "Вагнер" як квазінезалежну ПВК
Міноборони Росії створило приватні військові компанії, які вербують нинішніх і колишніх членів групи "Вагнер". Фото: eastnews.ua

Приватна військова компанія "Вагнер", імовірно, більше не існуватиме як квазінезалежна паралельна військова структура після вбивства президентом РФ Володимиром Путіним фінансиста й засновника ПВК Євгена Пригожина.

Російський диктатор майже напевне наказав одночасно знищити й ще одного ватажка "вагнерівців" Дмитра Уткіна, а також керівника служби логістики та безпеки ПВК Валерія Чекалова, йдеться у щоденному звіті Інституту вивчення війни (ISW).

"Смерть центрального керівництва ПВК "Вагнер" підриває її здатність переломити наслідки кампанії Кремля і Міністерства оборони РФ, спрямованої на ослаблення, підпорядкування і знищення організації після збройного заколоту 24 червня", – йдеться у повідомленні.

Міноборони Росії створило приватні військові компанії, які вербують нинішніх і колишніх членів групи "Вагнер", щоб узяти на себе контроль над операціями "вагнерівців" за кордоном.

Російські джерела стверджують, що Кремль відмовився платити білоруському уряду за розгортання ПВК в Білорусі. Фінансові проблеми вже призвели до скорочення виплат, що змусило найманців "Вагнер" піти у відставку.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ГУР уперше прокоментували смерть Пригожина

"Вагнер" демонтував майже третину наметів у своєму таборі в Білорусі за попередній місяць. Невстановлена кількість найманців у цих таборах почала підготовку до повернення в Росію.

"Це дозволяє припустити, що спроби послабити ПВК могли призвести до помітної втечі особового складу групи "Вагнер" з контингенту в Білорусі. Центральне керівництво довело ПВК до піку незалежності під час наступу на Бахмут і намагалося зберегти якусь подобу незалежності після 24 червня. Залишається незрозумілим, чи має намір Кремль повністю розпустити "Вагнер", – відзначає ISW.

Ліквідація центрального керівництва, ймовірно, поклала край будь-яким засобам, що залишилися у групи "Вагнер" для того, щоб діяти незалежно від російського Міністерства оборони. Водночас відновлення ПВК "Вагнер" як квазінезалежної організації під керівництвом нового лояльного до Кремля командира можливе, але малоймовірне.

Вся російська політична сфера і безпека розглядали подальше виживання Пригожина після повстання ПВК "Вагнер" у червні. Але сам Путін міг дійти висновку, що вже достатньо відокремив Пригожина від ПВК "Вагнер", і може ліквідувати його, не перетворюючи на мученика для бойовиків угрупування. Деякі командири "вагнерівців" нещодавно зрадили цю організацію заради ПВК "Редут", пов'язаної з Міноборони РФ.

Зараз ви читаєте новину «Путін фактично знищив "Вагнер" як квазінезалежну ПВК». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі