четвер, 07 квітня 2022 10:13

Спецтема: Війна Росії проти України

Процедури приймання біженців у США з України поки що немає

Процедури приймання біженців у США з України поки що немає
Правила для отримання "статусу тимчасового захисту", про який раніше заявляла адміністрація Байдена, на офіційних сайтах ще не опублікували Фото: Українська правда

Президент Джо Байден оголосив, що США приймуть 100 тис. українських біженців.

Але для біженців з України в Штатах бюрократичні процедури й брак чітких правил створюють проблеми, пише Голос Америки.

"Сполучені Штати оголошують про плани прийняти до ста тисяч українців і людей інших національностей, які рятуються від російської агресії, і відкрити для них значну кількість юридичних можливостей, зокрема програму США щодо набуття статусу біженця. Особливо ми працюємо над тим, щоб розширити й розвинути нові програми спеціально для українців, які мають родичів у США", - ідеться на сайті Білого дому.

Як 100 тис. українських біженців потраплять у США, поки що невідомо. Ні адміністрація США, ні імміграційні служби не оприлюднили процесуально-юридичних деталей і вимог для набуття статусу біженця українцями.

"Наша перша реакція позитивна. Ми аплодуємо цьому рішенню. Але як бюрократи ми, консули, насамперед маємо бачити документи. Треба побачити закони, у яких ідеться, як нам треба діяти та що ми маємо робити. Які правила, за якими наші біженці прибуватимуть сюди", - сказав генеральний консул України в Нью-Йорку Олексій Голубов.

Подібної гуманітарної кризи Європа не бачила з Другої світової війни. Понад 10 млн переміщених осіб - 6,5 млн усередині України, 4 млн 300 тис. - за її межами. Найбільша кількість українських біженців перебуває у Польщі - 2 млн 300 тис. людей.

Білий дім обіцяє надати $1 млрд європейським країнам, які несуть тягар кризи.

"США не будуть головною країною, куди поїдуть українські біженці. Логістично перетин океану зараз неможливий для більшості з них. Ми в Польщі також бачимо, що вони вважають за краще залишатися поблизу українського кордону. Вони хочуть зберігати зв'язок зі своєю країною. Вони сподіваються незабаром повернутися в Україну. Отже, ми не думаємо, що з Польщі в США поїде велика кількість людей", - сказав генеральний консул Польщі в Нью-Йорку Адріан Кубіцкі.

У Брукліні в офісі імміграційного адвоката Наталії Князєвої телефон не стихає ні на хвилину.

"Працюю 8 годин без відпочинку й без вихідних, бо величезна кількість людей. У нас діаспора в Нью-Йорку українська згуртована й люди все діляться контактами й телефонують щодня. У когось там сім'ї, батьки, діти", - розповідає Князєва.

Інформації про процедуру набуття статусу біженця для українців у США поки що немає. США також не планують евакуювати українців із Європи повітрям, як вони робили з деякими афганськими сім'ями в останні тижні виведення американських військ з Афганістану.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські біженці отримають 2220 грн допомоги за програмою підтримки від Уряду спільно з ЮНІСЕФ

Правила для набуття статусу тимчасового захисту, про який раніше заявляла адміністрація Байдена, на офіційних сайтах ще не опублікували. Цей статус можуть надати українцям, які на 1 березня цього року вже перебували в США. Статус дозволяє перебувати в США 18 місяців і отримати дозвіл на роботу.

Українські біженці прибувають до прикордонного мексиканського міста Тіхуана, щоб попросити притулку в США. На мексиканському кордоні застрягли вже 1500 земляків, пише CNN. Директор у справах мігрантів Тіхуани Енріке Лусеро розповів, що зараз у місті перебуває близько 1,5 тис. українців. Кількість їх може збільшитися до 2 тис. Від початку війни українці приїжджали по кілька десятків людей за день. Зараз потік значно збільшився. Лусеро очікує, що всі мігранти в'їдуть у США. Хоч їх не поспішають впускати. Мексиканська влада намагається перетворити спортивний об'єкт на тимчасовий притулок для тих, хто прибуває.

Зараз ви читаєте новину «Процедури приймання біженців у США з України поки що немає». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі