неділя, 22 січня 2023 11:49

Спецтема: Війна Росії проти України

Прем'єр Польщі "розніс" Німеччину за нерішучість

Прем'єр Польщі "розніс" Німеччину за нерішучість
Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький розкритикував Німеччину за зволікання з постачанням зброї Україні. Фото: mind.ua

Позиція Німеччини щодо постачання танків Leopard 2 Україні є неприйнятною, вважає прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький.

Він наголосив, що "війна тут і зараз" й техніка потрібна Україні терміново. Про це глава польського уряду сказав у коментарі PAP.

Він нагадав, що від початку повномасштабної війни Росії проти України минув майже рік.

"Щодня вмирають безневинні люди. Російські бомби сіють хаос в українських містах. Нападають на цивільні об'єкти, вбивають жінок та дітей. Докази військових злочинів, скоєних російською армією, можна побачити по телевізору та на YouTube. Що ще потрібно Німеччині, щоб розплющити очі та почати діяти відповідно до потенціалу німецької держави? Крім того, їм не потрібно активувати 100% своїх ресурсів. 30% достатньо. Навіть 10% ‒ це був би прогрес. Однак, насамперед, Берліну не слід послаблювати чи саботувати дії інших країн", ‒ сказав Моравецький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україні потрібні танки до того, як РФ підготує новий наступ — Маркарова

За його словами, Україна та Європа виграють цю війну – з Німеччиною чи без неї.

"Однак від Німеччини залежить, чи захочуть вони приєднатися до місії з припинення російського варварства, чи пасивно спостерігатимуть за цим, прирікаючи себе на те, щоб опинитися на неправильному боці історії", ‒ зазначив Моравецький.

Він також пояснив причини такої стриманості Німеччини.

"Німеччина потрапила до пастки, яку розставила сама для себе. Вони роками проводять політику зближення із Росією. Російського ведмедя сподівалися умилостивити щедрими контрактами. Ця політика збанкрутувала, і німцям досі важко визнати свою неправоту", ‒ наголосив Моравецький.

За його словами, танки Україні потрібні терміново. Натомість "витрачається час на дискусії, які ні до чого доброго не приводять".

"І якраз у той момент, коли здається, що ситуація з важким озброєнням для України дещо покращується, Німеччина втручається та висловлює побоювання. Війна тут і зараз. Українським захисникам Європи танки потрібні терміново. Німці хочуть тримати їх на складі, поки Росія не переможе Україну і не постукає у двері Берліна?", ‒ додав Моравецький.

Керівники міністерств закордонних справ країн Балтії терміново звернулися до Німеччини зі спільною заявою. Країни закликали ФРН негайно надати Україні танки Leopard 2, повідомив 21 січня очільник МЗС Естонії Урмас Рейнсалу в Twitter.

Польща готова піти на нестандартні дії, якщо Німеччина виступить проти відправки танків Leopard 2 в Україну. "Я думаю, що якщо буде сильний опір, ми будемо готові вдатися навіть до таких нестандартних дій. Але давайте не зациклюватися на фактах", – заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Павел Яблонський.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єр Польщі "розніс" Німеччину за нерішучість». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі