понеділок, 24 вересня 2018 23:14

"Постукайте, може суддя померла?" - Навального відправили під арешт

24 вересня російського опозиціонера голову Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального заарештували на 20 діб. Таке рішення винесла суддя Сімоновського суду Москви Олена Армяшина. Термін буде рахуватися з 6 ранку 24 вересня.

Навальному інкримінують публікацію анонса акції 7 серпня, твіта та відеролика від 24 серпня. У цих публікаціях закликав вийти на мітинг проти пенсійної реформи 9 вересня. Мітинг переріс у ходу "окремої групи громадян по вулицях Москви". Вони вигукували політичні гасла, а їх дії "заважали руху пішоходів і транспортних засобів, а також заподіяли шкоду здоров'ю", в тому числі силовикам. Учасники кинули мішком із будівельним сміттям у поліцейську машину "Тойота" і пошкрябали її, йдеться у рішенні суду, повідомляє "Медиазона".

Олексій у мітингу участі не брав, тому що перебував в спецприймальнику. Але він перейняв на себе функції організатора мітинга, вважає суддя. Не міг не знати про те, що влада не погодила акцію.

"У протоколі написано, що через Олексія "було завдано шкоди двом співробітникам поліції", через нього на вулиці кидали "мішки з будівельним сміттям" і чимось кидались в машину", - повідомляла в Тwitter прес-секретар політика Кіра Ярмиш.

Прихильники політика вважають, що затримання і суд - це помста Навальному з боку голови російської нацгвардії Віктора Золотова. 11 вересня він викликав Олексія на дуель.

Случання почалося близкьо 16:30. Олексій заявив, що йому потрібен адвокат. Суддя дала півгодини на пошук захисника. Олексій не зміг виконати цього і клопотав про перенесення засідання. Суддя у цьому відмовила. Засідання тривало без захисника. Також не задовільнила клопотання викликати і допитати свідків із боку обвинуваченого.

Стаття про завдання шкоди поліцейським дає можливість розпочати проти Навального кримінальне провадження

"Розгляд справи без захисника - грубе порушення Конституції. Нашим судам не звикати, а ось для ЄСПЛ це буде серйозним аргументом. Поспішають присудити Навальному новий адміністративний арешт, що навіть формальності не дотримуються", - прокоментувала рішення суду юрист-розслідувач ФБК Любов Соболь.

Навальний також клопотав про перерву для ознайомлення з матеріалами справи. Суд надав 20 хвилин - 8 секунд на сторінку.

Політик вважає, що справу фабрикують. Тому що серед матеріалів є листи мерії Москви до Любові Соболь, які вона не отримувала. Документи про відмову у проведенні мітингу надходили до ФБК, коли Олексій уже відбував 30 діб. Не мав засобів зв'язку. Тому ознайомитися з ними не міг.

Також у справі є інформація про поліцейську перевірку пошкодження автомобіля мішком із будівельним сміттям. Навальний результатам не довіряє. Мішки могли кидати співробітники спецпідрозділу з боротьби з екстремізмом - так звані "е-шники", каже. .

Стаття про завдання шкоди поліцейському дає підставу правоохоронцям відкрити проти нього кримінальну справу, впевнений Навальний.

Автор: Юрій Кочетков
  Олексій Навальний під час судового засідання 24 вересня
Олексій Навальний під час судового засідання 24 вересня

"Ця кримінальна справа політично мотивована. Потрібна щоб перешкоджати моїй діяльності і щоб продовжити мені до нескінченності випробувальний термін, який не дає мені балотуватися", - заявив.

Вимагав від судді припинити провадження, винести рішення з приводу дій співпробітників ОВД "Даниловський", які затримали його сьогодні зранку. Потім скласти свої повноваження і чекати на покарання в Прекрасній Росії Майбутнього (країна, яку збирається побудувати Навальний зі своєю командою, відповідно до їх передвиборчої програми). Суддя була у нарадчій кімнаті протягом більш ніж 2 год. Потім винесла вирок.

Заступник головного редактора радіостанції "Ехо Москви" Тетяна Фельгенгауер відреагувала на таку затримку з боку судді.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Довіра до Путіна похитнулася

Сьогодні політика мали відпустити після 30-денного термін арешту за акцію "забастовка виборців" 28 січня. Він вийшов зі спецприймальнику близько 8:00 і його відразу затримали правоохоронці.

"Відкрили двері й одразу ж провели в автобус. І повезли в невідомому напрямку", – написав у Twitter начальник його виборчого штабу Леонід Волков.

Голову ФБК відвезли в ОВД "Даниловський". На нього оформили протокол за "порушення при проведенні мітингу, які спричинили шкоду здоров'ю людини". Цю статтю ще не застосовували до політика. Санкції за нею - 20 діб арешту

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росіяни влаштували свавілля на кримському судилищі проти Балуха

Загалом з 2011 року політик відсидів 9 арештів - 172 дні, написала у Twitter Кіра Ярмиш. З них за 2018 рік - 120 діб протягом 5 арештів.

Також сьогодні після 15 діб арешту затримали координатора хабаровського штабу Навального. Тепер йому інкримінують незаконну агітацію за ролик про акцію проти пенсійної реформи.

Автор: DW
  За останні півтора роки Навальний провів за ґратами більше часу, ніж за усі попередні
За останні півтора роки Навальний провів за ґратами більше часу, ніж за усі попередні
Автор: DW
  Журналісти склали діаграму арештів Навального починаючи з 2011 року
Журналісти склали діаграму арештів Навального починаючи з 2011 року

Останній раз Навального затримали 25 серпня в Москві. Він їхав за місто. Його силоміць доправили до дільниці. Політик повідомляв про підозру, що йому зламали палець. Медогляд цього не підтвердив. Заарештували на 30 діб 27 серпня. Таке рішення виніс Тверський суд у російській Москві. Політика посадили за проведення акції "Забастовка виборців" 28 січня цього року. Визнали винним у повторному порушенні правил проведення публічного заходу. Протокол за "забастовку виборців" на Олексія склали через 25 днів після акції. Документ вручили політику 22 лютого. Для цього затримали і доправили до відділку. Суд мав відбутися у березні, але його відклали на невизначений термін. Поліція пояснила, що півроку не могла розшукати Навального, тому засідання не проводилось.

Зараз ви читаєте новину «"Постукайте, може суддя померла?" - Навального відправили під арешт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі