середа, 10 квітня 2024 03:08

Помер один із найавторитетніших вчених світу

Помер один із найавторитетніших вчених світу
Британський фізик Пітер Гіґґз здобув Нобелівську премію за відкриття елементарної частинки, яка веде до розкриття таємниці Всесвіту. Фото: AP

Помер видатний британський фізик-теоретик Пітер Гіґґз. Він передбачив знаходження елементарної частинки, яка може бути ключем до розгадки взаємодії темної матерії та пролити світло на природу Всесвіту.

Гіґґза називають одним із найавторитетніших вчених світу, повідомляє BBC.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Був науковцем і чемпіоном з бриджу: помер правнук Івана Франка

Серце Пітера Гіґґза припинило битися в понеділок, 8 квітня. Йому було 94 роки.

За життя він був відзначений Нобелівською премією з фізики за відкриття елементарної частинки, яку назвали на його честь "бозоном Гіґґза".

Бозон Гіґґза також називають "частинкою Бога", тому що він пояснює взаємозв'язок різних сил Всесвіту та може пролити світло на його природу. Відкрита 2012 року елементарна частинка стала революцією у світі науки і визнається однією з головних подій в історії науки 2010-х років.

В заяві Единбурзького університету, де працював вчений, наголошується, що його бачення та уява "збагатили наші знання про навколишній світ".

26 березня помер український академік, фізик-теоретик Ігор Юхновський.

Торік у вересні відійшов у вічність український вчений і релігієзнавець, кандидат історичних наук, письменник Ігор Козловський. Йому було 69 років.

У жовтні у віці 86 років помер український юрист-міжнародник Володимир Василенко.

Зараз ви читаєте новину «Помер один із найавторитетніших вчених світу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі