вівторок, 28 квітня 2020 11:23

Майже половина публікованих новин про Covid-19 у Twitter - це російсько-китайські фейки, пропаганда і конспірологія

Майже половина публікованих новин про Covid-19 у Twitter - це російсько-китайські фейки, пропаганда і конспірологія
Майже 50% висловлювань про Covid-19 у Twitter є фейками, пропагандою і конспірологією. Фото: Reuters

Мало не половина всіх користувачів Twitter, які висловлюються про епідемію Covid-19, насправді є ботами.

Наративи (чит. історії) можна розділити на дві умовні групи. Перша: загальні фейки про Covid-19, такі, наприклад, як історії про вежі 5G або конспірологічні версії походження вірусу.

Або ж друге, - це спонсорована державою пропаганда з Росії та Китаю, яка звинувачує США в розробці коронавірусу як біологічної зброї. Теж конспірологія, але з "офіційної" кишені, пише видання Vice.

45,5% користувачів, які пишуть про коронавірус, схожі на ботів за поведінкою: надто часті репости, різна геолокація тих же акаунтів протягом кількох годин, відсутність будь-якої особистої інформації, крім загальнополітичних тем у стрічці.

І це на 20% більше, ніж очікувалося, за вибудовування кривої припущень на минулих гучних подіях світового масштабу. Цього разу фейків стало значно більше, ніж попередніх років.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Коронавірус майже не передається поверхнями

Команда Carnegie Mellon визначила понад 100 фейкових наративів про Covid-19. Їх також можна розділити на 6 груп: лікування та профілактика, використання вірусу у військових цілях, екстрене реагування на пандемію, механізм роботи вірусу (наприклад, вплив нікотину на коронавірус та інші ефекти від куріння), практика моніторингу самого себе і своїх близьких, історії про одужання або несподівані плюси від пандемії.

Поширення фейків знижує рівень довіри громадян до офіційних інституцій, суперечить науковому підходу, який єдиний можливий у питаннях того, як лікувати вірус. Також ця тенденція підриває експертність і сприяє дезінформації.

З іншого боку, помітила політологиня Катерина Шульман, довіра до фахової думки, навпаки, повернеться, а фейки ми почали помічати саме тому, що вони видаються доволі дикими на загальному тлі все більшої освіченості жителів Землі. Навіть жарти про лікування імбиром та лимоном не зашкодять і куди більше стосуються теми профілактики та вітамінів, аніж забобонів та молитов.

20 квітня в Іспанії підтвердили 1536 випадків зараження коронавірусом. За цей же час у Білорусі діагностували 1485 заражень.

Зараз ви читаєте новину «Майже половина публікованих новин про Covid-19 у Twitter - це російсько-китайські фейки, пропаганда і конспірологія». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі