вівторок, 28 травня 2024 11:59

Майже мільярд євро та винищувачі F-16: Україна підписала безпекову угоду з Бельгією

Майже мільярд євро та винищувачі F-16: Україна підписала безпекову угоду з Бельгією

У Брюсселі президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Бельгії Александр Де Кроо 28 травня підписали двосторонню Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку.

Це вже 11 такий договір для Києва, повідомив український президент у Twitter.

Документ включає в щонайменше €977 млн як військову допомогу Бельгії Україні цього року, а також зобов'язання надати Києву підтримку протягом десятирічного терміну дії угоди.

"Уперше в такій угоді вказується точна кількість винищувачів F-16 - 30, які будуть доставлені до України до 2028 року, причому перший із них прибуде вже цього року", - зазначив Зеленський.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Бельгії сказали, скільки винищувачів F-16 передадуть Україні

Документ гарантує своєчасну безпекову допомогу, сучасну бронетехніку, техніку для задоволення потреб Повітряних сил і ППО України, військово-морську безпеку, розмінування, участь у коаліції артилерійських боєприпасів і військову підготовку.

Окрім того, угода передбачає оборонне промислове співробітництво, підтримку української формули миру, посилення санкцій проти Росії, компенсацію збитків, правосуддя для агресора, використання заморожених російських активів і відновлення економіки.

Україна та Бельгія також поглиблять свою співпрацю в галузі розвідки, кібербезпеки та протидії дезінформації. Окрім того, Бельгія висловлює підтримку майбутньому членству України в ЄС і НАТО.

"Я дякую прем'єр-міністру де Кроо, його уряду й усім бельгійцям за їхню непохитну та довготривалу підтримку України", - додав Зеленський.

Україна та Іспанія 27 травня підписали угоду про гарантії безпеки.

Президент Володимир Зеленський сказав, що цього року Іспанія надасть Україні €1 млрд військової допомоги. Та €5 млрд - упродовж трьох років.

Зараз ви читаєте новину «Майже мільярд євро та винищувачі F-16: Україна підписала безпекову угоду з Бельгією». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі