пʼятниця, 30 червня 2023 07:41

Чому зник начальник Генштабу РФ Герасимов: припущення аналітиків ISW

Чому зник начальник Генштабу РФ Герасимов: припущення аналітиків ISW
Начальник Генштабу РФ Валерій Герасимов зник з інформаційного поля. Фото: tsn.ua

Західні аналітики звертають увагу на відсутність в інформаційному просторі начальника російського Генштабу Валерія Герасимова після заколоту "вагнерівців".

Хоча це не обов'язково свідчить про якусь зміну його офіційне становища в російському військовому керівництві. Про це у свіжому звіті зазначає Інститут вивчення війни (ISW).

Уже були моменти, коли Герасимов тривалий час не з'являвся на публіці. Зокрема, в період з літа 2022 року до зими 2023 року. Тоді він з'явився на публіці за кілька тижнів до призначення головним командувачем театру воєнних дій. Ці періоди відсутності спричиняли припущення, що Кремль або замінив, або збирався замінити його на посаді.

"Тоді Кремль і Міноборони Росії обережно відреагували на спалахи спекуляцій, регулярно підтверджуючи роль Герасимова, хоча вони ще не відповіли на останні припущення, спричинені бунтом "вагнерівців", ‒ йдеться у повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін не буде звільняти Шойгу. Тимчасово – ISW

За оцінками аналітиків, Кремль, ймовірно, спробує збалансувати бажання пом'якшити широко поширену зневагу до таких діячів Міноборони, як Герасимов, які фактично спричинили повстання групи "Вагнера", зі спробою позбавити повноважень тих, хто, можливо, симпатизував заколотникам.

Аналітики звертають увагу на припущення деяких російських джерел про те, що командувач ВДВ Росії генерал-полковник Михайло Теплінський нещодавно взяв на себе відповідальність Герасимова за російські операції в Україні. Хоча досі немає підтвердження того, що така передача обов'язків відбулася.

"Цілком можливо, що президенту РФ Володимиру Путіну ще належить вирішити, як повною мірою відповісти на повстання "Вагнера". Включно з рішеннями про потенційну ревізію командного складу російської армії або зміни тих, кого Путін підтримує серед військового керівництва. Поки реакція Кремля на заколот не стане зрозумілішою, сама лише публічна відсутність Герасимова не є показником його становища в російському військовому керівництві", ‒ зазначають аналітики.

Власник ПВК "Вагнер" Євген Пригожин мав намір захопити міністра оборони РФ Сергія Шойгу та начальника Генштабу Валерія Герасимова під час свого заколоту. ФСБ дізналася про план за два дні до того, як його мали виконати. Про це повідомляє WSJ із посиланням на західних офіційних осіб.

Вранці 26 червня у Росії вперше після збройного заколоту ватажка ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина показали міністра оборони Сергія Шойгу. Саме на його адресу лунали основні звинувачення лідера "вагнерівців". Пропагандистських ресурси РФ повідомили, що він нібито відвідав зону так званої "спеціальної військової операції" й опублікували відповідне відео.

Зараз ви читаєте новину «Чому зник начальник Генштабу РФ Герасимов: припущення аналітиків ISW». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі