вівторок, 19 грудня 2023 10:33

Папа Римський дозволив католицькій церкві благословляти одностатеві пари

Папа Римський дозволив католицькій церкві благословляти одностатеві пари
Ватикан дозволив благословляти одностатеві пари. Фото: eastnews.ua

Ватикан дозволив священникам благословляти одностатеві пари.

Втім, це благословення не повинно нагадувати шлюбний обряд, повідомляє Vatican News.

"Завдяки декларації, схваленій Папою Франциском, стане можливим благословляти одностатеві пари, але без будь-якої ритуалізації чи створення враження шлюбу. Вчення про шлюб не змінюється, і благословення не означає схвалення союзу. Коли дві людини просять благословення, навіть якщо їхня сімейна ситуація незвичайна, висвячений служитель може дати згоду. Однак у цьому жесті пастирської близькості слід уникати будь-яких елементів, що віддалено нагадують шлюбний обряд", - йдеться у повідомленні.

У документі досліджується тема благословень. Там розрізняють ритуальні і літургійні, а також спонтанні, ближчі до знаків народного благочестя. Саме у другій категорії зараз розглядається можливість приймання навіть тих, хто не живе за нормами християнського морального вчення, але смиренно просить благословення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Католицька церква дозволила благословляти одностатеві пари

Водночас Ватикан визнає законними лише ті сексуальні стосунки, які відбуваються у шлюбі між чоловіком і жінкою.

"Декларація пропонує богословсько-пастирське розуміння. Ті, хто просить благословення, виявляють себе такими, що потребують рятівної присутності Бога у своєму житті, це заклик жити краще. Тож прохання слід сприймати і цінувати поза літургійними рамками у сфері більшої спонтанності та свободи", - пише видання.

На початку жовтня Папа Римський Франциск заявив, що не проти, аби католицька церква благословляла одностатеві пари. Понтифік, відповідаючи групі кардиналів, які звернулися до нього за роз'ясненням з цього питання, заявив, що до будь-якого прохання про благословення слід ставитися з "пастирським милосердям".

Зараз ви читаєте новину «Папа Римський дозволив католицькій церкві благословляти одностатеві пари». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі