четвер, 25 січня 2024 16:31

Спецтема: Війна Росії проти України

Орбан не буде блокувати створення фонду військової допомоги Україні

Орбан не буде блокувати створення фонду військової допомоги Україні
Дискусії щодо фонду тривають. Фото: eastnews.ua

Угорщина більше не заперечує проти створення фонду військової допомоги Україні в розмірі €5 млрд.

Завдяки цьому рішенню Україна може отримати новий механізм стабільного постачання зброї після вирішення країнами ЄС технічних питань, пише Bloomberg.

Будапешт не стане на заваді досягнення консенсусу під час зустрічі послів ЄС 24 січня. Це рішення збігається з тиском на прем'єр-міністра Віктора Орбана щодо схвалення вступу Швеції до НАТО.

ЄС не виконує обіцянку надати Україні 1 млн артилерійських снарядів до березня, а Конгрес досі блокує фінансування з боку США. Тим часом Росія отримала близько 1 млн снарядів від Північної Кореї.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У ЄС сказали, скільки снарядів планують виготовити цього року

Новий фонд допомоги зафіксує ставки відшкодування і перейде до постачання нового озброєння через спільні контракти на закупівлю.

Але щодо нового військового фонду тривають дискусії. Деякі країни хочуть, щоб він був більш гнучким для закупівлі озброєнь з країн, що не в ЄС. Інші держави вимагають, аби перехід від використання його коштів був більш поступовим.

Декілька країн хочуть, щоб лідери ЄС схвалили плани на зустрічі 1 лютого, інші вимагають спочатку узгодити всі технічні деталі. Посли обговорять це питання наступного тижня.

Українські військові потребують близько 200 тис. артилерійських снарядів для отримання переваги над російськими окупантами.

Тобто 2,4 млн боєприпасів Україна потребує на рік, але така кількість спустошить всі європейські та американські запаси загалом лише протягом 2024 року. Таку думку висловили у Міністерстві оборони Естонії.

Зараз ви читаєте новину «Орбан не буде блокувати створення фонду військової допомоги Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі