вівторок, 06 серпня 2024 18:42

Орбан може посилити свій вплив у Раді ЄС - Politico

Орбан може посилити свій вплив у Раді ЄС - Politico
Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан збирає навколо себе соратників. Фото: facebook.com/szijjarto.peter.official

Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан зміг реорганізувати європейських крайніх правих навколо власного іміджу та своєї партії "Фідес".

Він створив коаліцію однодумців і переборов усі зусилля щодо його політичної ізоляції, пише Politico.

Орбан керує новою правою групою "Патріоти Європи". Вона стала третім за величиною блоком у Європейському парламенті.

"Успіх ініціативи Орбана - видатне досягнення. Створення групи "Патріоти" демонструє, що Орбан набагато менш ізольований, ніж спочатку передбачалося, і здатний створити коаліцію однодумців, які поділяють його стратегічну мету - створення "Європи національних держав", - пишуть журналісти.

Але найближчим часом ця консолідація не здатна змінити баланс сил у парламенті і навряд чи суттєво вплине на політику ЄС. Центристські проєвропейські партії досі зберігають значну більшість у Брюсселі.

"Таким чином, "Патріоти" залишаться в опозиції з обмеженими можливостями впливати на законодавчий процес ЄС. Розмір групи забезпечить їй більше фінансування, видимості та популярності в парламентських засіданнях, але їй буде відмовлено в будь-якому істотному представництві в керівних органах парламенту - таких як голови комітетів", - наголошується в статті.

Але із часом зрушення в балансі сил у Раді може виявитися істотнішим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Міністри шести країн проігнорують засідання Ради ЄС через дії Орбана

Поки "Патріоти" контролюють лише одне місце в Раді - Орбана. Також вони мають непрямий вплив на два інших місця - Нідерланди та Італію. Але швидше за все кількість "Патріотів" у Раді ЄС збільшиться. Восени пройдуть вибори в Австрії та Чехії, де є шанси на створення більш ультраправих урядів.

"Такий розвиток подій ризикує підірвати згуртованість ЄС у ключових галузях, насамперед у бюджеті ЄС, розширенні та зовнішній політиці - особливо коли йдеться про Україну", - вказує видання.

За допомогою умовлянь і фінансових важелів в ЄС змогли обійти повторювані вето Орбана щодо України. Але стримати значнішу та більш рішучу групу буде набагато складніше.

Прем'єр Угорщини Віктор Орбан 5 липня під час зустрічі з Володимиром Путіним поставив йому три питання щодо російської агресії проти України.

При цьому очільник уряду Угорщини зазначив, що над досягненням миру потрібно працювати і що він обговорив з Путіним "шлях до миру".

Зараз ви читаєте новину «Орбан може посилити свій вплив у Раді ЄС - Politico». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі