неділя, 20 жовтня 2024 09:43

Визначають майбутнє країни: у Молдові розпочалось історичне голосування

Визначають майбутнє країни: у Молдові розпочалось історичне голосування
У Молодові проходять президентські вибори та референдум. Фото: gettyimages.com

У Молдові в неділю, 20 жовтня, відбуваються вибори президента.

Окрім того, у країні проходить конституційний референдум щодо євроінтеграції, повідомляє "Європейська правда".

У президентських виборах участь беруть 11 кандидатів. Найпопулярнішою залишається чинна проєвропейська президентка Мая Санду. Вона сподівається переобратися на посаду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін "підштовхнув" ЄС до розширення - прем'єр Хорватії

Одночасно з президентськими виборами у Молдові проходить конституційний референдум. У разі успіху референдуму основний закон Молдови автоматично зміниться. У ньому буде проголошена мета вступу країни до ЄС.

Виборці мають відповісти на запитання: "Чи підтримуєте ви зміну Конституції з метою вступу Молдови до Європейського Союзу?". Варіантів відповіді два – "Так" і "Ні".

Виборчі дільниці відкрилися о 7:00 і працюватимуть до 21:00.

За даними ЗМІ, до референдуму прикуті найбільші зусилля російських агентів впливу в Молдові. Саме з ним пов'язана найбільша інтрига.

Останні опитування показували, що понад 55% громадян країни готові проголосувати за те, щоб євроінтеграцію внесли до Конституції Молдови.

Росія витратила майже €100 млн. на те. щоб зірвати президентські вибори у Молдові, а також референдум щодо вступу країни до ЄС. Про це заявила віцепремʼєр-міністерка Молдови Крістіна Герасимова.

Пріоритетом Росії є запобігання членству Молдови в ЄС шляхом поширення наративу про те, що євроінтеграція рівнозначна вибору війни.

Зараз ви читаєте новину «Визначають майбутнє країни: у Молдові розпочалось історичне голосування». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі