понеділок, 01 квітня 2024 21:50

Одна з країн ЄС не виділила гроші для українських біженців

Одна з країн ЄС не виділила гроші для українських біженців
Торік у Румунії затримували допомогу українським біженцям через дефіцит бюджету. Фото: pixabay.com

Влада Румунії не виділила фінансової допомоги українським біженцям у 2024 році.

Про це повідомила румунська Генеральна інспекція з надзвичайних ситуацій (IGSU), повідомили Euractiv.

Українські біженці отримали певну фінансову підтримку у лютому, але це були прострочені виплати з кінця 2023 року, сказали у IGSU.

Щодо витрат за січень і лютий 2024 року, інспекція повідомила, що "були зроблені кроки з вищими структурами для виділення необхідних коштів після отримання запитів від місцевих органів державної влади".

Однак IGSU не може оцінити, коли вона отримає необхідні суми.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Велика Британія згорнула одну з програм для українських біженців

Допомогу українським біженцям також затримували минулого року через дефіцит бюджету, що призвело до протестів кількох десятків українських біженців перед Міністерством фінансів у листопаді.

До квітня 2023 року допомога надавалася в рамках програми "50/20", яка виділяла 50 леїв (€10) на проживання і 20 леїв на щоденне харчування. Ці гроші не надавали безпосередньо біженцям, а перераховували румунським приймаючим сторонам.

З травня уряд зменшив допомогу до 750 леїв (€150) на місяць для окремих осіб і дві тисячі леїв (€402) на місяць для сімей, з додатковими 600 леями (€120) на людину на витрати на харчування.

Дорослі повинні були бути зареєстровані у повітових агентствах зайнятості, муніципалітеті Бухареста або мати роботу в Румунії, а діти повинні були ходити до школи, щоб мати право на отримання допомоги.

За даними Управління Верховного комісара ООН у справах біженців, станом на лютий 2024 року у Румунії перебували понад 78 тис. українців.

У жовтні Європейський Союз продовжив термін дії механізму тимчасового захисту для українських біженців до 4 березня 2025 року.

Влада Ірландії вирішила з 2024 року скоротити допомогу для нових біженців з України.

Зараз ви читаєте новину «Одна з країн ЄС не виділила гроші для українських біженців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі