понеділок, 08 січня 2024 13:00

"Ніколи знову?" Уроки "Дахау" в Україні

"Ніколи знову?" Уроки "Дахау" в Україні
Напис німецькою "Праця звільняє" на брамі колишнього нацистського концтабору "Дахау", біля Мюнхена / East News

Думки у виданні The Hill професора воєнних досліджень у Військовому коледжі армії США Джона Нагла

Важко відвідувати нацистський концтабір "Дахау" біля Мюнхена, але не лише з тих причин, про які ви можете подумати.

У першому концтаборі, який Адольф Гітлер заснував у 1932 році, жахи Голокосту представлені чітко та без скупості. Неможливо не здригнутися від жаху, заходячи в газову камеру, а потім і в прилеглі крематорії. План убивства нацистів був неймовірно ефективним. Принаймні доти, поки у них не закінчилося вугілля для печей, і їм не довелося ховати своїх жертв у братських могилах.

Важко бути в "Дахау", але кожен німецький школяр має його відвідати до закінчення середньої школи

Важко бути в "Дахау", але кожен німецький школяр має його відвідати до закінчення середньої школи. Деякі школи просять своїх учнів відмовитися від сніданку в день візиту, вважаючи, що навіть цей невеликий дискомфорт може викликати більше співчуття до тих, хто пережив жахи Голокосту. Я теж відвідав. Там були буквально сотні студентів у групах приблизно по 20 осіб, які ходили по "Дахау" під наглядом своїх викладачів. Вони були одягнені, як діти старших класів, і виявляли різний рівень інтересу до уроку, який вчили, чого я б так само очікував від їхніх американських однолітків. Загалом, вони поставилися до цього дня з належною серйозністю.

Я вітаю уряд Німеччини за встановлення політики, яка вимагає від кожного студента вивчення цієї гіркої частини історії своєї країни. Справді, кожна нація виграє від такого відкритого розгляду найгірших вчинків, які вона вчинила. Меморіал із написом "Ніколи знову" кількома мовами тут доречний.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ізраїль може стати моделлю для України" - посол Михайло Бродський

На жаль, жахи, задокументовані в "Дахау", повторюються прямо зараз, за кілька сотень кілометрів на схід. Після несправедливого вторгнення Росії в Україну наступили викрадення українських дітей і зґвалтування, тортури та вбивства українських мирних жителів у трагічному відлунні нацистських методів, відточених у "Дахау". Гірка іронія, що Володимир Путін називає українців нацистами, повторюючи їхню тактику.

Я відвідав "Дахау" дорогою на конференцію НАТО з оцінки перебігу російської війни в Україні, організовану німецьким урядом, для якого російське вторгнення стало тривожним дзвіночком. Генерал НАТО заявив, що він не міг уявити знову повномасштабну війну в Європі за свого життя, але це те, що вже сталося, і Європа відповіла різким збільшенням витрат на оборону, а також економічною та військовою підтримкою свого обложеного та хороброго сусіда. на суму близько $80 млрд. США так само дали істотну допомогу Україні, здебільшого зброєю, яка дала змогу захисникам цієї гордої нації протистояти більшому агресору. Неймовірно, але зараз Америка коливається у своїй підтримці України. Конгрес покинув Вашингтон на свята, не виділяючи фінансування для більшої підтримки України в її справедливій і мужній боротьбі за свободу.

Я вражений, що Америка покидає маленьку країну, яка бореться з фашизмом у Європі ХХІ століття

Як ветеран бойових дій американської армії двох воєн і давній дослідник міжнародних відносин, я твердо вірю, що США, попри всі свої помилки, були найбільшою силою справедливості, демократії та миру, яку коли-небудь бачив світ. Я вражений, що Америка покидає маленьку країну, яка бореться з фашизмом у Європі ХХІ століття.

Трагедій безліч, хоча й боляче їх переказувати. Схоже, що більшість і Палати представників, і Сенату підтримують додаткову військову допомогу Україні. Адміністрація Джо Байдена була рішучою у своєму глобальному керівництві зусиллями щодо підтримки України, хоча, усвідомлюючи невдачі Конгресу, тепер перестала говорити, що підтримуватиме Україну стільки, скільки буде потрібно. Президент Байден зараз може лише пообіцяти, що США будуть допомагати Україні стільки, скільки зможуть.

Дозвольте мені сказати чітко - ми можемо дозволити собі підтримувати боротьбу України за свободу вічно. Попри те, що США виділили Україні близько $75 млрд, більша частина цієї суми – це зброя, яка віджила свій термін і була запланована до знищення. Буквально дешевше відправити її в Україну, щоб її можна було використати для захисту свободи, ніж знищити тут, у Штатах. Тим часом, заміна її забезпечує американські робочі місця, роблячи американську армію більш готовою до наступної війни.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Україні пропонують ізраїльський аналог гарантій безпеки"- Павло Клімкін

Ціною, можливо, 5% оборонного бюджету США за останні два роки українські солдати, озброєні американською зброєю, знищили більше половини потуги російської армії. Враховуючи, що Росія зараз є найбільшою доведеною загрозою світовому миру та безпеці, малоймовірно, що мрії Путіна про відновлення радянської імперії зупиняться на кордоні з Україною, і що Америка має договірні зобов'язання захищати країни НАТО, які наступні в намірах Путіна.

Пам'ятайте, допомога Україні рятує життя американців, а також допомагає нашій економіці. Тим часом, допомагаючи Україні, ми зберігаємо, заснований на правилах, міжнародний порядок, який Америка створила після Другої світової війни, і який створив найдовший період миру та економічного розвитку в історії.

Конгресмени мають відвідати "Дахау" в січні. Німецькі школярі звільнять їм для цього місце. Наші представники можуть побачити, як насправді виглядає фашизм, а попотім дивитися на схід і вирішити, чи дозволять вони йому повторитися.

Переклад Gazeta.ua

Зараз ви читаєте новину «"Ніколи знову?" Уроки "Дахау" в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі