понеділок, 06 червня 2022 06:22

Спецтема: Війна Росії проти України

Назвали важливу умову для швидкого відновлення України

Назвали важливу умову для швидкого відновлення України
Президент Європейського інвестиційного банку Вернер Хоєр. Фото: УНІАН

Для швидкого відновлення України важливо, щоб гуманітарна допомога й відбудова тривали паралельно.

Про це заявив президент Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Вернер Гоєр, пише Укрінформ.

За його словами, відновлення України після війни стане глобальним викликом.

"Щойно ми починаємо говорити про відновлення України в мирний час, ми знаємо, що це буде глобальним викликом найбільшого масштабу, який я будь-коли бачив. Для цього нам потрібна підтримка всієї міжнародної спільноти. Проте я налаштований доволі оптимістично. Адже коли українцям дадуть шанс на відбудову, вони відбудують ще краще. Тому вкрай важливо, щоб гуманітарна допомога й відбудова відбувалися паралельно для швидкого відновлення", - пояснив Гоєр.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Росія має заплатити майже трильйон за зруйновані дороги

Зазначив, що ЄІБ готовий долучитися до платформи для підтримки плану реконструкції Rebuild Ukraine Facility, над якою працюють європейська комісія та Кабмін. Ця платформа акумулюватиме грантову допомогу й кредитні пропозиції. ЄІБ може надати технічну, фінансову експертизи та фінанси.

Голова ЄІБ зазначив необхідність України бути готовою не тільки до відбудови, а й до усунення можливих перешкод. Наприклад, у питанні дотримання верховенства права в державі.

"Це головний момент для інвесторів, інакше вони не прийдуть. Я впевнений, що умова верховенства права вельми важлива й для самого українського народу", - наголосив Гоєр.

Міжнародний валютний фонд створив спеціальний рахунок, через який усі партнери України надаватимуть допомогу. Для роботи економіки щомісяця Україні необхідно $5 млрд. МВФ обговорює з партнерами великий пакет допомоги.

Збитки української економіки через російську агресію оцінювали в $600 млрд.

Зараз ви читаєте новину «Назвали важливу умову для швидкого відновлення України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі