середа, 25 листопада 2020 13:03

Народився диктатор, який вивів країну в економічні лідери

Народився диктатор, який вивів країну в економічні лідери
Августо Піночет / Wikipedia

25 листопада 1915-го в чилійському місті Вальпараїсо народився Августо Хосе Рамон Піночеет Угарте - генерал, політик і диктатор, який правив Чилі з 1973-го по 1990 роки. Спочатку як голова військової хунти, а з 1974-го як президент. Його правління має багато прихильників серед правих через створення в Чилі вільної ринкової економіки, інтегрованої в світову. А також критиків серед лівих за репресії.

Економічний бум через реформи Піночета призвів до економічного росту, що перетворило Чилі на одну з найбільш економічно розвинутих країн Латинської Америки.

За підтримки США Піночет прийшов до влади внаслідок військового перевороту 11 вересня 1973-го. Він скинув демократично обраний лівий соціалістичний уряд президента Сальвадора Альєнде й поклав край цивільному правлінню.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Піночет завадив Блохіну стати чемпіоном світу

Альєнде призначив Піночета головнокомандувачем армією 23 серпня 1973 року. До цього, з 1972-го він очолював генштаб. Після приходу до влади Піночет переслідував лівих, соціалістів і критиків режиму, в результаті чого загинули чи пропали безвісти до 3,2 тис. осіб. Заарештували понад 80 тис. людей, тисячі зазнали катувань і репресій.

Водночас Піночет провів економічну лібералізацію, включаючи стабілізацію валюти, скасував захисні тарифи для місцевої промисловості, заборонив профспілки і приватизував сотні державних підприємств.

На референдумі 1988 року 56% чилійців проголосувало проти продовження повноважень Піночета на посаді президента, що призвело до демократичних виборів президента і конгресу. Після відставки 1990-го Піночет залишився головнокомандувачем до 1998 року, після чого став пожиттєвим сенатором, відповідно до конституції 1980-го.

Під час візиту до Лондона 10 жовтня 1998 року Піночета заарештували за міжнародним ордером на арешт через численні порушення прав людини. Під час суду його звільнили за станом здоров'я і 3 березня 2000-го повернувся в Чилі. 2004 року суд поновили і його посадили під домашній арешт.

Суд тривав до смерті 10 грудня 2006-го. Піночета звинувачували у порушеннях прав людини під час 17-річного правління, ухиленні від сплати податків і розтраті коштів. Він помер на 92-му році.

Зараз ви читаєте новину «Народився диктатор, який вивів країну в економічні лідери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі