пʼятниця, 01 квітня 2022 13:21

Спецтема: Війна Росії проти України

На саміті Євросоюз - Китай йтиметься про війну в Україні, міжнародну безпеку, торгівлю та кліматичні зміни

На саміті Євросоюз - Китай йтиметься про війну в Україні, міжнародну безпеку, торгівлю та кліматичні зміни
Економіка Китаю набагато більше пов'язана з Євросоюзом, ніж із Росією Фото: DW

У Брюсселі в режимі телеконференції розпочався 23-й саміт ЄС - Китай.

Однією з головних тем стане безпекова ситуація у світі та ставлення Китаю до розв'язаної Росією війни проти України, пише Укрінформ.

Європейську сторону на переговорах представляють президент Європейської ради Шарль Мішель, президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та верховний представник ЄС Жозеп Боррель. Під час ранкової сесії вони розпочнуть переговори з прем'єр-міністром Китаю Лі Кецяном, у другій половині дня до перемовин приєднається голова КНР Сі Цзіньпін.

"Головна увага саміту буде присвячена війні в Україні, залученню міжнародної спільноти до надання допомоги Україні, гуманітарна криза, що виникла внаслідок російської агресії, її дестабілізуючий вплив на міжнародний порядок та широкі міжнародні негативні наслідки", - йдеться у повідомленні Євроради.

Лідери ЄС і Китаю обговорять кліматичні зміни, охорону здоров'я та підтримку біологічного розмаїття, а також досягнення збалансованіших та рівноправніших відносин у сфері торгівлі.

"ЄС скористається цією нагодою, щоб підкреслити необхідність дотримуватися міжнародного порядку, що заснований на правилах, а також універсальних цінностей. ЄС має намір закликати до поновлення змістовного діалогу між ЄС і Китаєм з прав людини", - сказали в Єврораді.

Економіка Китаю набагато більше пов'язана з Євросоюзом, ніж із Росією.

"Понад 15 відсотків експорту з Китаю - а це 472 мільярди (євро) 2021 року - припадає саме на Європейський Союз. Щодо Росії - цей обсяг становив 1,9 китайського експорту, тож Росія не є навіть у першій десятці найбільших торговельних партнерів Китаю. З огляду на нинішню економічну ситуацію в Росії важко припустити, що там відбудеться якийсь економічний вибух, що може змінити цю ситуацію", - заявив перед початком саміту представник Євросоюзу.

Економічна залежність Китаю і ЄС є взаємною. 2021 року обсяг європейського експорту до Китаю становив 223 млрд євро. Це означає, що Європа має певний дефіцит у торгівлі з Китаєм, але залишається одним із ключових ринків для поставок китайської продукції.

"Ми не віримо, що Китай захоче поставити все це під ризик. Наш інтерес у сфері безпеки важливий не лише для Європи, а й для світу. ЄС і Китай поділяють відповідальність за цю глобальну систему та глобальну економіку", - додав представник ЄС.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Путін повернув Росію в СРСР - дефіцит, черги та злидні

Одним із завдань європейської делегації є переконати Китай утриматися від дій, що могли б дозволити Росії уникати міжнародних санкцій у зв'язку з її агресією проти України, а також утриматися від прямої військової підтримки РФ, включаючи постачання їй військового обладнання.

Китай назвав війну в Україні "конфліктною ситуацією" і заявив про шкоду від санкцій проти Росії. Про це заявив посол Китаю в ООН Дай Бінг, пише The Guardian. Він також закликав до захисту життя мирних громадян та до поваги міжнародного гуманітарного права.

Зараз ви читаєте новину «На саміті Євросоюз - Китай йтиметься про війну в Україні, міжнародну безпеку, торгівлю та кліматичні зміни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі