четвер, 25 лютого 2021 08:00

На екрани вийшов фільм "Страсті Христові"

На екрани вийшов фільм "Страсті Христові"
Постер стрічки "Страсті Христові" / Wikipedia

25 лютого 2004-го в американський прокат вийшов фільм Мела Гібсона "Страсті Христові". Стрічка розповідає про останні 44 години життя Ісуса з Назарета. Цього дня була Попільна середа - початок католицького Великого посту.

Зірка блокбастерів, як то "Смертельна зброя" і "Хоробре серце", Гібсон заробляв більше $20 млн за фільм, коли вирішив зняти "Страсті Христові". За цю стрічку не отримав грошей. Заснований фільм переважно на щоденниках Анни Катаріни Еммеріх - святої XVIII ст.

"Мав глибоку потребу розповісти цю історію. Євангелія розповідають, що було. Я хочу знати, що сталося насправді", - пояснив Гібсон ідею фільму журналу Time.

Режисер сам досліджував місця в Італії і просив одного з учених-єзуїтів перекласти сценарій з англійської на арамейську – вважається, що цією мовою говорив Ісус. А також на латинь.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Німеччині видали адаптовану під сучасну молодь Біблію

Початковий намір Гібсона був у тому, щоб показати "Страсті Христові" без субтитрів у спробі подолати мовні бар'єри за допомогою візуального оповідання. Діалоги були повністю на латині, івриті та арамейською. Врешті, фільм вийшов з субтитрами.

За рік до виходу стрічки розгорілася полеміка, чи не буде вона антисемітською. Американський правозахисник Авраам Фоксмано заявив, що фільм "може розпалити ненависть, фанатизм і антисемітизм". Зокрема, він боявся, що стрічка буде сприяти утвердженню, що євреї винні в смерті Ісуса. Ця теза лежала в основі насильства проти євреїв в Європі протягом всієї історії. Зі свого боку Гібсон категорично заперечував звинувачення в антисемітизмі.

У липні 2006-го Гібсон був заарештований за водіння в нетверезому стані. У звіті поліції, який потрапив в пресу, йшлося, що режисер робив антисемітські зауваження щодо поліцейського, який його заарештував. Пізніше Гібсон визнав звіт і публічно вибачився за свої слова.

Режисер, який вклав в цей проект мільйони власних грошей, не міг знайти дистриб'ютора для стрічки. Зрештою, Newmarket Films погодилася на випуск фільму в США. Після дебюту в лютому 2004-го "Страсті Христові" здивували багатьох, ставши великим касовим хітом.

Водночас фільм критикували за надмірну жорстокість і кривавість, які займають велику частину стрічки, присвячену побиттю Ісуса перед розп'яттям. Багато-хто вважав ці кадри зайвими. Гібсон пояснив, що хотів, щоб кадри шокували, щоб всі побачили жахливість жертви, любові та прощення.

Зараз ви читаєте новину «На екрани вийшов фільм "Страсті Христові"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі