неділя, 02 червня 2024 11:03

Міністр оборони Китаю заявив про "підрив" мирного возз'єднання з Тайванем

Міністр оборони Китаю заявив про "підрив" мирного возз'єднання з Тайванем
Міністр оборони КНР Дун Цзюнь звинуватив тайванських політиків у "сепаратизмі". Фото: akorda.kz

Міністр оборони Китайської народної республіки Дун Цзюнь заявив, що перспективи мирного "возз'єднання" з Тайванем дедалі більше "підриваються".

Він звинуватив "тайванських сепаратистів і зовнішні сили", повідомляє Reuters.

На форумі "Діалог Шангрі-Ла" у Сінгапурі міністр сказав, що Тайвань є ядром ключових питань для Китаю. Але керівна Демократична прогресивна партія Тайваню "дедалі більше вдається до сепаратизму і прагне стерти китайську ідентичність".

"Ці сепаратисти нещодавно зробили фанатичні заяви, які свідчать про їхню зраду китайської нації та своїх предків", - заявив китайський міністр.

Делегати поставили Дуну кілька запитань, але він залишався зосередженим на Тайвані. Модератору довелося спонукати його говорити й на інші теми.

Іноземні держави Дун звинуватив у втручанні у "внутрішні справи й заохоченні тайванських сепаратистів".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: США готуються до війни з Китаєм за Тайвань - WSJ

Він заявив, що Китай прагне до "мирного возз'єднання" з Тайванем, але Народно-визвольна армія "залишатиметься потужною силою для підтримки національного возз'єднання".

"Ми вживатимемо рішучих заходів для стримування незалежності Тайваню і переконаємося, що така змова ніколи не матиме успіху. Ми впевнені в нашій здатності стримати незалежність Тайваню", - наголосив він.

Дун назвав продаж зброї тайваньцям випробуванням китайських "червоних ліній".

"Вони продають багато зброї Тайваню. Така поведінка надсилає дуже неправильні сигнали силам, що виступають за незалежність Тайваню, і спонукає їх ставати дуже агресивними. Я думаю, ми розуміємо, що справжня мета іноземної держави - використовувати Тайвань для стримування Китаю", - сказав міністр.

У п'ятницю, 24 травня, 46 китайських військових літаків перетнули серединну лінію Тайванської протоки, яка раніше слугувала неофіційним бар'єром між двома сторонами, повідомили в міністерстві оборони Тайваню.

Окрім того винищувачі Су-30 і ядерні бомбардувальники H-6 пролетіли над регіоном, а також над протокою Баші, яка відокремлює Тайвань від Філіппін. Китай протягом останніх чотирьох років регулярно проводить військові навчання навколо Тайваню.

Зараз ви читаєте новину «Міністр оборони Китаю заявив про "підрив" мирного возз'єднання з Тайванем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі