вівторок, 09 березня 2021 09:25

Минає 7 місяців білоруських протестів

Минає 7 місяців білоруських протестів
Акція протесту в Мінську 16 серпня 2020-го / Wikipedia

9 березня 2021-го минає 7 місяців з часу початку масових протестів у Білорусі проти фальсифікації виборів та насильства силовиків проти мирного населення. На виборах перемогла опозиційна кандидатка Світлана Тихановська, проте влада залишилася в руках самопроголошеного президента Олександра Лукашенко, який керує країною з 1994-го. Тихановську змусили покинути Білорусь. Вона живе в Литві.

Масові протести по всій Білорусі розпочалися в день виборів, одразу після закриття дільниць, і оголошення попередніх результатів. Учасники звинуватили владу у фальсифікації. Силовики застосувала проти них сльозогінний газ, світлошумові гранати, водомети і гумові кулі. У 1-ші дні після виборів влада практично відключила в країні інтернет та мобільний зв'язок, проводила масові затримання.

Надбанням гласності стала надзвичайна жорстокість, з якою силовики поводяться з учасниками акцій. За 1-й тиждень протестів двоє людей загинули і понад 200 були поранені. Пізніше ще 1 людина померла в Бресті. Силовики масово застосовували тортури і катування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посилили покарання за участь у протестах

На державних підприємствах відбулися страйки з вимогами припинити тортури щодо затриманих, притягнути винних силовиків до відповідальності, провести чесні вибори. 16 і 23 серпня в центрі Мінська збиралося по кілька сотень тисяч протестуючих. Ці акції стали найбільшими в історії країни.

У середині серпня з ініціативи Тихановської сформували Координаційну раду з організації процесу подолання політичної кризи, яка хотіла вести переговори про трансфер влади, проте білоруські суди визнали її діяльність незаконною. Більшість членів Ради затримали чи змусили покинути країну. Також закордон втекли організатори Telegram-каналу NEXTA, через який координувалися акції.

Публічно заявлена підтримка Путіна допомогла Лукашенко утримати владу, і після нетривалого затишшя в серпні силовики протягом осені поступово збільшували тиск на учасників акцій. До 22 листопада кількість затримань перевищила 30 тис. На людей завели понад 2,3 тис. кримінальних справ. Щодо силовиків, зокрема за вбивства, не завели жодної. Загалом підтверджено вбивство 5 людей.

Найбільш масовими акціями в наступні місяці стали недільні марші опозиції в Мінську. Щотижня в столиці відбувалися жіночі ходи, ходи пенсіонерів, інвалідів та інших. У столиці та інших містах були акції солідарності студентів, викладачів, науковців, юристів, медиків, спортсменів, бізнесменів, журналістів. Щовечора в спальних районах були дворові акції, на яких перед присутніми виступали місцеві музиканти й артисти.

США, ЄС і Україна не визнали результатів виборів. Євросоюз, США і Канада запровадили 3 пакети санкцій щодо білоруського керівництва, включаючи Лукашенка, членів виборчих комісій, керівників і працівників силових органів. До кінця лютого 2021 року масові акції в Білорусі практично припинилися. Відбуваються невеликі виступи і акції солідарності за межами Білорусі.

Зараз ви читаєте новину «Минає 7 місяців білоруських протестів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі