четвер, 27 травня 2021 15:49

Макрон визнав відповідальність Франції за геноцид у Руанді

Макрон визнав відповідальність Франції за геноцид у Руанді
Люди тримають свічки під час церемонії поминання жертв геноциду, 7 квітня 2019 року на стадіоні Амахоро в Кігалі. Цього дня розпочалася трагедія в 1994 році / Getty Images

Президент Еммануель Макрон публічно визнав величезну відповідальність Франції за геноцид в Руанді 1994 року, і сказав, що тільки ті, хто вижив можуть подарувати прощення.

Макрон відвідав цю африканську країну і віддав шану загиблим біля меморіалу жертвам у столиці країни Кігалі. Про це пише CNN.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Збили президентський літак

"Франція не розуміла, що тоді, намагаючись запобігти регіональному конфлікту чи громадянській війні, насправді стояла на боці творців геноциду. Тим самим, несемо величезну відповідальність. На цьому шляху тільки ті, хто пройшов ці темні часи, можуть, мабуть, пробачити нас, подарувати прощення", - сказав він біля меморіалу.

Макрон сказав, що його країна "була співучасником" в геноциді, хоча убивці не були французами. Він пообіцяв, що "жоден підозрюваний в скоєнні геноциду не зможе уникнути правосуддя", бо "визнання нашого минулого це теж справа правосуддя".

Активісти закликають до судового переслідування злочинців, винних у геноциді. Деякі з них вже багато років живуть у Франції.

Візит Макрона в Кігалі є останнім кроком в нормалізації відносин між Францією і Руандою. Тривалий час відносини між країнами затьмарювала причетність Парижа до геноциду.

У квітні-липні 1994 року етнічна більшість Руанди, хуту, якій належала влада, армія і мілітаризовані загони, почала геноцид проти етнічної меншини тутсі, які колись займали правлячі позиції в країні. Також вони вбивали поміркованих хуту, які співчували тутсі. За 100 днів вбили від 800 тис. до 1 млн. людей, із яких приблизно 10% хуту. Вбивали жорстоко – переважно зарубували мачете. Убивствам поклало край просування з сусідньої країни Руандійського патріотичного фронту, який складався з тутсі. Францію звинувачують в нездатності запобігти геноциду та в підтримці режиму хуту навіть після того, як почалися масові вбивства.

Зараз ви читаєте новину «Макрон визнав відповідальність Франції за геноцид у Руанді». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі